tisdag 1 maj 2018

Växjöloppet 2018

Så var det åter dags för Växjöloppet, mitt nionde i rad. Har haft bra förberedelser och inga förkylningar som stört under våren. Jag har kört på med fartpass så mycket kroppen orkat.
Det enda som saknats är de lite längre tempo-passen, har bara kört 4km som längst. Det är lite för kort. Har inte haft den rätta inställningen till det under vintern. Det krävs mycket mentalt inför sådana pass. På det sättet är löpning obarmhärtigt, om man inte gör jobbet innan så går det inte få ut perfekt resultat på tävlingsdagen.  
Allt har annars varit bra de sista dagarna inför dagens lopp. Ledig i 4 dagar eftersom gårdagen var en klämdag. Tagit 2 Erdinger både i söndags och i går. Tror inte det påverkat negativt, i vilket fall som helst så har jag sovit bra.
Var nervös som vanligt idag och var väldigt osäker på hur det skulle kännas efter 5km.
Bra temp, runt 15 grader, regn i går, så inte speciellt mycket pollen i luften. Dock en lite irriterande vind. Men från sv, så mer medvind än motvind, i alla fall runt Växjö-sjön de sista 3,5km.
Det blev en snabb start, som vanligt, 3:44-tempo på den första km. Kändes okej och jag kom snabbt in i andningen. Sedan något långsammare på den andra 4:02 på den, uppför. Sedan 3:53 på den 3:e. Kändes rätt lätt fram hit. Därefter fick jag bitvis ta i rätt hårt för att få en rygg i första motvinds-partiet. Lyckades komma i fatt ett litet gäng. Från här så tittade jag inte längre på tempot på klockan, utan gick helt på 3-taktsandningen. Det kändes under full kontroll från 4-9km, inga direkta svackor, hög ansträngning, men inte outhärdligt som det varit vissa år. Känslan var runt 3:55-tempo och jag var rätt säker på att komma in under 40 minuter. Men tempot hade varit lite för långsamt mellan km 4-9, mellan 4:01-4:07 låg km-tiderna på.
Sista km blev extremt jobbig. "Gänget" jag sprungit med orkade inte riktigt i motvinden, så sista 3-400 meterna gick jag förbi. Hade fortfarande inte koll på klockan. Med cirka 40 meter kvar såg jag dock mål-klockan, insåg då att jag inte skulle komma under 40 minuter.
Först lite besviken över att inte kommit under 40 minuter. Men när jag går igenom loppet i huvudet efteråt så hade jag inte kunnat springa fortare idag. Fick en hyfsat bekväm resa med jämnt tempo i den lilla klungan jag var i, men hade inte kunnat gå på mycket hårdare heller utan att spränga mig i slutet, hade jag ökat lite så hade det i stället blivit ensam-löpning och i motvinds-partierna hade jag fått betala ett högt pris. En tröst i sammanhanget är att jag i alla fall fick en bättre placering i år än förra året. Så kanske ett tecken på att det var ett rätt tufft Växjölopp i år.
Ungefär 150 meter innan mål. Pulsen uppe på 183-184 slag, tröttare än så här är det svårt att bli för mig, absolut max-ansträngning. Bilden tagen av Björn S. Brukar vara han som fixar bilderna av Växjöloppet, tack så mycket.


Växjöloppet 2018, Tid 40:06, mp 169, max 184, Kadens 169, balans 49,6/50,4. Recovery 4 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar