lördag 14 juli 2018

Fortsatt extremvärme och torka. 5 pass löpning.

Det är märkligt med hur vi som människor blir trötta på saker om det blir för mycket av det. Även på de goda sakerna. Tänk som vi gått och längtat efter värmen hela förra hösten och igenom den långa vintern som aldrig ville ta slut. I maj så small det bara till och våren blev väldigt kort, på bara någon vecka så övergick vintern till sommar. hela maj var torr och varm, i juni mildrades värmen något men inte speciellt mycket regn. Men på midsommar kom det regn, typiskt, eller hur? 5-10mm regn i maj, ca:25 mm i juni, endast 50% av den normala mängden för juni.
Juli, ja, vi vet alla hur det sett ut hittills.
Torkan släpper inte sitt grepp nu börjar en del björkar släppa  sina löv för att överleva. Allt gräs är sönderbränt. det finns ingen plan för Sverige att hantera en sådan här extrem-torka. För att klara vallarna och spannmåls-åkrarna hade det behövts bevattning. det finns ju trots allt mycket sjöar runt omkring i Sverige. Om vi hade använt pumpar och ledningar så borde man klarat att bevattna en del av åkrarna i alla fall. det är ju tekniskt möjligt i alla fall.
 På sikt kanske bönderna skulle avsätta en del av marken till att gräva dammar och samla upp överskottsvattnet som kommer på höst och vinter i stället för att det ska rinna direkt ut i haven? För dessa "väderfenomen" kommer att fortsätta och troligtvis bara förvärras. Ur en lekmannaposition tycker jag mig se ett mönster de senaste åren. När väl ett typ av väder etablerat sig, så håller det i sig väldigt länge. Variationen tycks saknas, det finns inget lagom väder längre. Det antingen eller som gäller. Antingen så skiner solen i "evigheter" eller så regnar det i månader utan större avbrott.
Men som sagt, för att kunna skylla detta på klimatförändringar behövs det längre perioder, enligt experterna handlar detta fortfarande om naturliga variationer. Låt så vara men det är något som inte verkar vara som det brukar.
Vi är många som lider i denna värmen. Synd att behöva säga när den äntligen är här. Men man kan likna det vid fredagskänsla, väldigt skönt att få ta sig en öl eller två på fredagen. få den härliga avbrottet från vardagens vedermödor. Även lördagen kommer med samma känsla. Men om det bara håller på dag ut, dag in så tröttnar vi till slut. Ölen smakar inte lika bra, ruset, avslappningen är inte lika distinkt längre. det blir helt enkelt för mycket av det goda. Precis så är det med vädret också. Det är som en evighetslång fest. Till slut står det oss upp i halsen, känslan av svalka och regndroppar på huden är som ett avlägset minne från barndomen. Man vet att man känt det men har glömt hur det verkligen känns. Luften är varm och torr. Nästan svårt att andas efter lunchtid. Kvällarna ger inte mycket svalka heller, bara några timmar på mornarna som det är behagligt ute.
Denna vecka har det blivit morron-löpning. Har funkat okej, även om fartpassen uteblivit.
Söndagen 8 juli. Tog bilen och Hybriden till Svanebros badplats, därifrån körde jag en lugn cykelrunda till Tolg via Ernatorp och Berg, sedan tillbaka till badplatsen via Åby. Det är rejält kuperat på denna rundan men väldig vacker natur, ständiga skiftningar, inga långa raksträckor utan naturliga vägar som slingrar sig upp och ner, hit och dit genom det småländska landskapet. Tyvärr har torkan gått hårt åt växtligheten och åkrarna är helt nerbrända, bönderna slår av spannmålen till ensilage, för att rädda vad som räddas kan. Björkarna gulnar, 3 månader för tidigt. På en del ställen viker dom sig ner som om de försöker dricka vatten med toppen av sin längd. Men där finns inget vatten att hämta. Prognoserna har inget regn i sikte. Kanske någon enstaka skur. Men de hittills utlovade skurarna har uteblivit. Efter rundan tog jag ett svalkande bad i Helgasjön. Det var skönt.
Hybriden, Ör med omnejd. 38km, 22km/h, 98mp.
Senare på kvällen, en dryg timmes styrketräning på gymmet, hela kroppen förutom att jag inte gjorde så många ben-övningar.

Måndagen 9 juli. Första semester dagen, nu kommer det förmodligen bli mer förmiddags-pass. Blev cykel till Spånen och sedan ett pass i lite mer lagom temp, runt 19 grader vid start, men ändå rätt tung luft att andas. Som om att det kvalmiga från i går sitter kvar i luften över natten, lite kvav känsla. Kändes bra i fötter och ben, tog det medvetet lugnt i uppförsbackarna, så att pulsen skulle vara så jämn som möjligt. Kuperad distans. 10,5km, 4:22-tempo, 149mp, 50,2/49,8 balans, recovery 29h
På kvällen blev det först ett varv löpning med dottern i Hagaparken, 1,4km, i hennes tempo. Därefter körde jag MTB-cykel. För att kolla blåbären, det blev att jag cyklade lite på MTB-leden i Spånen, men vissa partier klarade jag inte av, vågade inte riktigt då det är så mycket höga stenar precis där pedalerna kan komma när dom är i sitt nedersta läge. På den cykeln jag har är det rätt långa vevarmar. Det har hänt någon gång att jag blivit hängande på en sten och det blev en vurpa av det. Ville inte riskera det idag. Annars kändes det okej. Det hängde tunga åskmoln i nordöst över himmelen och det hördes även någon avlägsen knall. Men det kom inget regn över oss.
MTB-cykel, 18km, 19,5km/h, 101mp.

Tisdagen 10 juli. På förmiddagen blev det cykel till Spånen och sedan ett lugnt pass med Stiglöpning, kändes okej i ben och fötter, lite stumt, men inte som befarat.
Stiglöpning Spånen, 4,11km, 6:00-tempo, mp 118. 51,3/48,7 balans.
På kvällen först en 7 km cykel-runda med dottern, i hennes fart, runt 18km/h.
Sedan till gymmet och cirka 1 timme bål+funkgym+överkropp. Kändes okej i kroppen.

Onsdagen 11 juli. På förmiddagen blev det cykel till Spånen och sedan ett rätt så lugnt distanspass. Kändes lite segt i benen, men inte så konstigt med tanke på den ökade totalmängden av träning denna veckan. Blev ändå ett helt okej pass. Var varmt under delen vid Lekaryds kyrka där finns inga träd som skyddar från solen. Inga direkta känningar i benen under passet.
Kuperad distans, 12,23km, 4:39-tempo, 137mp, 50,5/49,5 balans.
Efter lunch en cykelrunda med dottern, hade först tänkt att vi skulle kört in till Växjö med bilen och cyklat där men det blev inte så. Körde den vanliga rundan i stället. När vi var på väg ut från Benestad så såg vi att det kom rök från en åker ett par hundra meter bort. Det hade stannat en bil och en cyklist med full packning på cykeln. en tysk på väg till Nordkap. Det var ingen stor brand, bara några meter i omkrets. Men med tanke på hur torrt det är ute så var det ändå riskabelt. Tysken offrade sina vattenflaskor, vi också. Men vi var inte så långt hemifrån. Tjejen i bilen bodde i närheten, ringde till sin man som bara några minuter senare kom med en större dunk. Vi hade då redan släckt branden med vatten och genom att trampa på det brinnande gräset. Troligtvis hade traktorn som höll på att slå av det tunna gräset startat branden på något sätt. Kanske ett lager eller något som blivit för varmt och skapat någon gnista. Denna gången gick det bra.
På kvällen blev det en lugn runda med MTB-cykeln. Körde lite fel upp i Hanaslöv så det blev ett parti mitt ute i skogen. MTB, Hanaslöv, 18,88km, 20,7km/h, 101mp.

Torsdagen 12 juli. Efter frukost tog jag bil och Hybrid-cykeln till Berg och cyklade sedan en fin runda över Tolg och Asa- Det kom ett häftigt åskregn för ett par dagar sedan i denna trakten, någon hade mätt upp 90mm på 2 timmar. När man närmade sig Tolg så kändes det att det var lite friskare i luften och något grönare i den annars nästan brunbrända omgivningen.
Väldigt vackert och lugnt i dessa trakter. Stora dela av skogen mellan Tolg och Asa brukas av Sveaskog. Inte så hårt driven och på sina ställen nästan helt orörd. Det bli nästan magisk känsla i sådan skog. Det är synd att det finns så lite av denna vackra skog kvar i Småland.
 I den hårt drivna och industrialiserade skogsnäringen finns det inte längre några marginaler för att skydda större del av skogen. Jag tycker staten skulle gå in och genom bidrag avsätta mer skog till att växa i fred. Framför allt så behöver vi som stressat folk den avkoppling som ges i stora orörda skogar. På ett nyss kalhugget område, eller en granplantering finns inget utrymme till avkopplande känslor. Sedan behövs självklart även "skogsåkrarna" men behöver verkligen så stor del av arealen utgöras av dessa förfulande och näst intill sterila skogarna med enbart gran?
Hybriden i Asatrakten. 38km, 21km/h.

Fredagen 13 juli. Efter frukost blev cykel till Spånen och sedan ett pass med stiglöpning. Varmt redan vid 9-tiden. Runt 25 grader. Tog det rätt lugnt, vilket också var meningen för dagen.
Stiglöpning Spånen, 4,12km, 5:43-tempo. 127mp, 50,3/49,7 balans
Därefter till gymmet och lite benträning i 20 minuter.

Lördagen 14 juli. Fortsatt varmt, blev ett hyfsat tidigt pass och jag led inte så mycket av värmen, bara sista 4-5 km som det blev varmt, dels av tempen som steg snabbt ute, dels av begynnande och starkt accelererande trötthet. De sista uppförsbackarna blev plågsamma trots den rätt modesta farten idag. Kändes bra i fötter och ben. Någon km på stig, annars mestadels på grus och elljusspår.
 Kuperad distans i och norr om Alvesta, 19,3km. 4:41-tempo, 143 mp, 51,1/48.9 balans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar