lördag 30 juni 2018

Svenska framgångar i Fotbolls-VM. Värmeböljan tillbaka. Över 30 grader på torsdags-passet.

Värmen har gjort ett återtåg, Torkan likaså, nu bränns de sista gröna gräs-stråna bort och det mesta förvandlas till en brunn matta av dött gräs och vissnade blommor. Spannmålen är fortfarande grön men hur länge till? 2:a skörden av vallen lyser med sin frånvaro. Bara enstaka maskrosor som förmår växa på de uttorkade åkrarna.
Är då detta ett utslag av klimatförändringarna eller är det en naturlig variation? Väldigt svårt att säga. Det som jag slås av, rent intuitivt, är att när det väl kommer ett högtryck eller lågtryck så håller det i mycket längre än förut. Finns inget "lagom" längre. Om det sen är rent subjektivt eller om det finns belägg för denna känslan har jag inte vidare undersökt.
I denna surrealistiska miljö har det varit jobb varvat med fotboll och löpning, allt i en konstig blandning, har inte sett alla matcher men i alla fall hälften. Så här långa och intensiva turneringar lämnar en speciell känsla, eftersom det är en världsomspännande idrott där dessutom Sverige fortfarande är kvar och därmed tillhör den exklusiva skaran av 16 länder som ska göra upp om titeln, världens bästa fotbollslag.
Sverige har hamnat på den "lätta" halvan i slutspelsträdet. Med lite tur och skicklighet kan vi mycket väl gå till åtminstone semifinal. Efter att den fenomenale Zlatan lämnat landslaget så har vi återgått till den kollektiva modellen, den som genom tiderna gjort Sverige så bra genom åren.
Det är inte många runt om i världen som kan nämna 3 spelare i Sveriges lag, det är just detta som är vår styrka, avsaknaden av stjärnor gör att det kollektiva arbetet ger maximal utdelning. Ska bli spännande att följa detta lag.
Löpningen har inte lämnat så mycket positiva känslor. det är svårt att utveckla någon topp-form i denna värmen. Passen genomförs, men det känns mer som att jag försöker att bibehålla det som finns sedan tidigare i kroppen, än att utvecklas.
Torsdagens pass var ett av de jobbigaste i år. Trots det modesta tempot blev det väldigt jobbigt sista 3km. Lördags-passet var veckans bästa, trots avsaknad av farthöjningar. Betydligt svalare, sprang något tidigare än jag brukar.

Söndag 24 juni. Har varit lite stumt i foten. På kvällen blev det Stiglöpning, rejäl träningsvärk i baksidorna av båda benen, både vader och lår. Vet inte om det berodde på försök till ökad frekvens under gårdagens runda eller om det var den rätt långa stretchen efter löpningen som satt sina spår. Blev en lugn runda i den återkommande värmen, runt 22 grader idag. Benen ömmade framför allt första halvan, sedan lite mjukare känsla. stiglöpning, 4,02km, 5:55-tempo, 125mp, 50,5/49,5 balans.
Därefter cirka 50 minuters styrka på gymmet. Lite stumt i benövningarna, annars okej.

Måndagen 25 juni. Stumt och stelt i fötter och ben under dagen. På kvällen blev det först cykling, i Alvesta. Hybriden, 10,6km, 24,8km/h, 109mp.  Kändes okej i benen.
Därefter cirka 15 minuters överkroppsträning på gymmet, kändes bättre än väntat.

Tisdagen 26 juni. Stumt i vristen på morronen, bättre framåt dagen. På kvällen cykel till Spånen och sedan löpning i, fortfarande lite träningsvärk i vaderna, mest i vänster. Värmen tillbaka, 24 grader. Kändes helt okej första halvan, sedan kom värme-klubban och resten av rundan blev tuff, som vanligt var det som tyngst sista 2km. Förutom vänster-vaden fanns inga direkta känningar i fötter och ben.
Kuperad distans Spånen, 10,51km, 4:22-tempo, 150 mp, 49,7/50,3 balans. 33h recovery

Onsdagen 27 juni. På morronen blev det en runda med Hybriden, kändes okej i benen.
Hybriden, 10km, 23,7km/h, 101mp.  På kvällen fotboll. Sverige vidare till åttondel, efter att ha slagit Mexiko med 3-0. Sensationellt nog så slog redan utslagna Syd-Korea Tyskland med 2-0.

Torsdagen 28 juni. Extremt varmt igen. Runt 30 grader. Var i valet och kvalet om löpning. Det blev ändå löpning. En av årets tyngsta rundor. Ingen kraft i benen, rätt lågt tempo men ändå väldigt ansträngande, glömde pulsbandet hemma. Såna här pass i extrem värme kan man verkligen ifrågasätta nyttan. Blir som att springa med förkylning i kroppen, matthet och viljelös. Synd att jag ska ha så väldigt svårt att klara värme. Tycker man skulle vänja sig efter ett par veckor. Men för mig kommer det ingen kroppslig vana av värme. Blev dessutom "jagad" av envisa bromsar. När dom var som värst så sprang jag lite fortare än tänkt, vilket jag fick betala ett högt pris sista 2 km. Det var precis att jag kom upp för sista backen. Det positiva med rundan var att jag inte hade några direkta känningar i fötter och ben, bara lite svagt molande i vänster vad.
Kuperad distans Spånen, 10,48km, 4:36-tempo, mp 148 (uppskattad)

Fredagen 29 juni. Blev först en tidig morron-cykling med Hybriden, kändes okej i ben och fötter.
Hybriden, 10km, 23km/h, 102 mp.
På eftermiddagen en runda med dottern, hade Hybriden, 12 km, ca 18km/h, 90mp.

Lördagen 30 juni. Kändes okej i fötter och ben på morronen. Blev ett lite tidigare pass än brukligt på lördagar. Inte så varmt idag, runt 18-22 grader under rundan. Kändes bra i benen, särskilt i mitten av passet. Sista 4-5km blev rätt tunga, tappade energin då och hade svårt att hålla upp löpningen. Inga direkta känningar under passet, trots det visade klockan på obalans. För det mesta stämmer klockan med känslan i ben och fötter men inte idag.
Distans Växjö, 19,05km, 4:31-tempo, 144mp, 51,3/48,7 balans, recovery 32h.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar