lördag 2 juni 2018

Nya värmerekord, 4 pass löpning.

Har åter varit en väldigt varm vecka, nu börjar det verkligen märkas i markerna och på gräsytor. Det skulle behövas stora mängder regn nu. Enligt gammal bondepraktika kan det aldrig  regna för mycket innan midsommar. Nu får vi all värme och sol utbetald i förskott. Frågan är om det finns något kvar i sol-kassan när semestrarna börjar? När det blir så här extremt varmt, mellan 25-30 grader, så får jag problem med löpningen. Pulsen stiger snabbt och jag kan inte köra några fartpass. Finns liksom ingen kraft i kroppen till det. Distansfart blir i samma puls-spann som i normala fall fart-pass är. Har ändå känts okej i kroppen efter passen och har inte kollapsat.

Söndagen 27 maj. Lite stum i vristen på morronen, men allt bättre under dagen. På kvällen blev Stiglöpning, kändes väldigt lätt och fint första km, tänkte att jag kunde köra lite längre än 4km men efter 2km så var benen rätt sega, då kom gårdagens löpning fram, så det blev till slut 4 lugna km, i slutet på trötta ben. Kändes ändå okej i vristen.
Stiglöpning Spånen, 4.1km, 5:54-tempo, 119mp, 50,9/49,1 balans.
Därefter till gymmet och cirka 40 minuter bål och ben-träning.

Måndagen 28 maj. Lite bättre i vristen idag, jämfört med gårdagen. På kvällen blev det ett lugnt cykel-pass med Hybriden i sommarvärmen. 27 grader vid start. Kändes okej i benen.
Lönås-rundan med Hybriden. 32,8km, 23 km/h, mp 104

Tisdagen 29 maj. Kände av vristen lite på morronen, bättre under dagen. Extremt varmt. Tisdagarna brukar vara vigda åt fartpass av något slag men inte idag. För varmt, ungefär lika extremt som att köra fart i minus 20. Var runt 28-29 grader på eftermiddagen. Jag sprang uppe i Spånen idag. Nästan bara skugga, under de korta delarna där solen visade sig var det väldigt varmt.
Kändes väldigt bra första 3-4km, stark i benen och inte så tagen av värmen. Men resten av rundan blev tuff, trots det relativa lugna tempot. Pulsen hög andra halvan och lång återhämtningstid. Tror ändå det är bättre att anpassa tempot efter värmen. Tror inte det ger speciellt mycket att köra fart när kroppen går på rött redan vid vanligt distans-tempo. Får vänta tills det svalnat ett par grader.
Kuperad distans Spånen. 10,4km, 4:34-tempo, 147mp, 50,5/49,5 balans, recovery 32h.

Onsdagen 30 maj. Har känts okej i kroppen. Fortsatt väldigt varmt, 29 grader på eftermiddagen. Blev en lugn cykeltur med Hybriden. Inte så mycket kraft i kroppen när det är så här varmt, cykling i lugnt tempo funkar dock hyfsat. Hybriden, norr om Alvesta. 18,5km, 22km/h, 94mp.

Torsdagen 31 maj. Har känts okej i foten. På kvällen blev det åter ett pass löpning i Spånen, exakt samma sträcka och ansträngning, men ett par grader svalare runt 25-26 grader vid start. Det kändes att det inte var lika varmt. Kändes bra i benen första halvan sedan all mer ansträngt, sista 2km i uppförsbacke blev som vanligt väldigt jobbiga. Kändes bra i vristen idag. Inga direkta känningar under passet, det är positivt.
Kuperad distans Spånen, 10,5km, 4:28-tempo, 149mp, 50,7/49,3 balans. Recovery 27h

Fredagen 1 juni. Har känts okej i vristen. Tidigt på morronen blev det ett pass med Hybriden. Bara 7 grader då. Var riktigt kyligt, men samtidigt skön luft att andas in. Kändes okej i benen.
Hybriden norr om Alvesta, 10km, 23km/h, 103mp.

Lördagen 2 juni. Även om jag startade någon timme tidigare än vanligt gick det inte undkomma värmen. Bara 3-4 första km. som det kändes okej. Sedan sköt pulsen i väg. Tankarna går till dom som springer Stockholm maraton idag. Trots att jag bara sprang 15, i lugnt tempo, med 2 stopp för att svalka mig med vatten tog jag slut efter 14km. En mara i denna värmen hade varit helt omöjligt för mig i alla fall. Men vi är alla olika och de flesta tål värme bättre än mig. Kändes något stumt i högerfoten, men lite mer diffust än vanligt. Inte i vristen som det annars bruka göra.
Det fanns ingen kraft till några farthöjningar idag heller. Pulsen väldigt hög ändå sista 5km.
Distans Växjö. 15,4km, 4:33-tempo, 145mp, 50,6/49,4 balans, recovery 24h.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar