måndag 1 maj 2017

Växjöloppet 2017.

Växjöloppet 2017. Tid 39:26

Det blev ett åttonde Växjölopp i rad för mig, men i år satt det långt inne. Har minst sagt varit ett struligt år med löpningen, för 3 veckor sedan kom en lätt förkylning och ställde till en del. Tog några dagars löpuppehåll efter 4-5 veckors bra och kontinuerlig löpträning. Men om det påverkade dagens resultat, 39:26, är svårt att säga. Kan tänka mig att jag kunnat kapa runt 30 sekunder om allt gått enligt plan. Baksidan av högerlåret har varit det stora gisslet, samt alla följdeffekter som kommit, som vad och vrist-känningar. Vristen har gjort sig påmind så fort det blivit lite för mycket kupering medans vaden bara varit strulig sista veckorna. Har inte kört några backpass överhuvudtaget, inte heller rena intervaller. Mer fartlek och farthöjningar utan att stanna efter dom. Verkar ändå som det är mer skonsamt för lite äldre löparkroppar, fast ändå ge tillräcklig effekt.
Inför dagens lopp var jag osäker på kapaciteten, samt lite strul med vristen i går och idag. Masserade rejält med Ormsalva inför loppet och det gjorde susen. Släppte på obehagskänslorna och 3 timmar innan start så började nervositeten komma.
Vackert väder, sol från en klarblå himmel, runt 13-15 grader, men en elak ostlig vind. Har koll på banan och vet när det behövs rygg eller inte beroende på vindriktning.
Planen var att inte gå på för hårt första 5km. Första km gick på 3.42, men ändå under kontroll, sedan drog jag ner på tempot, redan på andra km även om det kändes hyfsat lätt. Därefter hade jag koll på klockan, mellan 3:55-4-00 tempo som fortast var tanken, bara för att andra halvan inte skulle bli för jobbig, kändes bra mellan km 2-5. Känslan var att jag kunde gått på lite hårdare men lät stabil 3-taktsandning styra. Trots avsaknad av kuperad träning detta året kändes det lätt i backarna. Medvind 1:a halvan av loppet, i skyddad terräng, även km 5-6 i skyddad terräng men med motvind. Hade bra ryggar hela denna perioden. Kändes fortfarande relativt lätt, men vågade inte öka, var kanske 20-25 meter till nästa kille, men var rädd att jag inte skulle hinna i fatt honom innan motvindspartiet mellan km 6-7. Stannade kvar bakom samma kille och fick en "behaglig" resa fram till det var 3km kvar, nu blev det sned medvind och jag kände mig fortfarande stark. Gick förbi ryggen jag legat bakom i motvinden och sprang själv 4-500 meter Det kom ifatt 2 tjejer + 1 kille som jag först legat bakom men som jag gick om vid ca: 4,5km. Hängde på dom i 6-700 meter, men deras fart var för hög. Hade hoppats på rejäl farthöjning sista 2km. Men det gick tungt nu. Med 900 meter kvar vänder banan söder ut, hade räknat med mer sidvind än motvind, men det blev nästan som en vägg rakt in i vinden, utan rygg. Blev ingen farthöjning, bara en lång plågsam avslutning. Första gången i loppet som det gjorde riktigt ont i hela kroppen, kändes som jag stod still. Fick slita ont sista biten in i mål. det var med befrielse jag korsade mållinjen, men jag återhämtade mig rätt snabbt. Tror att jag fick till ett perfekt lopp idag, även om det kändes lätt första 7-8km så hade en högre fart då, gjort att jag fått enorma problem sista 2-3km.
Inte min bästa tid, men heller inte bästa uppladdningen inför. Det som känns bra inför framtiden är att det finns mer att ge om jag bara får till mina småskavanker och kan springa med mer kontinuitet. Märker att jag blivit mer erfaren nu och att jag känner mina gränser, även om jag de 2 sista åren blivit lite för feg under loppen.
Växjöloppet 2017, tid 39:26 Recovery 54 timmar.300 meter innan mål, motvind och riktigt trött här. Bild tagen av Björn. Tack så mycket.
Kan vara bra att titta på om det känns jobbigt ibland.

 

2 kommentarer:

 1. Bra och stabil insats. Imponerad av att du kan hålla så högt tempo. Själv tappade jag allt vad grunden hette efter mars-influensan. Kämpar fortfarande med att hitta tillbaka. Har kämpat mest med att få till långpass, och satsar inte på några tider i vår, utan bara att ta mig runt utan att göra min sämsta insats. Såg att det finns en halvmara också kring Växjöloppet, inget som du funderat över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Urban.
   Nja, skulle gärna springa en halvmara framöver, men har inte en kropp som håller för den träningen som krävs ännu.
   Ja, det är tungt att ta sig tillbaka om man blir långvarigt borta från träningen.
   Du är snart på banan igen, rätt vad det är så släpper det.

   Radera