lördag 12 november 2016

4 löppass, 500 rundor sedan omställning av löpsteg.

4 pass denna vecka. Har känts helt okej. Tisdagens pass var det som kändes bäst. Fartlek, körde 3 snabbare km på det passet.
Dagens runda, för övrigt den 500:de rundan sedan omställningen, blev också helt okej även om jag blev väldigt trött i slutet på den.
Har köpt nya skor och sprungit 2 pass med dom Adidas Boston 6, är väldigt nöjd med dom så här långt. Kadensfokus kvarstår, känns bra numera, är i slutet på de tuffa/långa passen som jag inte klarar av att hålla fokus. Tror ändå att det är rätt väg att gå för att få bättre löpekonomi på sikt.

Söndagen 6 november. Blev ett lugnt pass vid 11-tiden, delvis tillsammans med D.  Kändes bättre än väntat. Fick lite ont under hälen i gårkväll, ett par timmar efter det tunga passet tidigare under dagen. Inga problem att hålla kadensen.
Kände inte av foten under dagens löpning. Hade Adidas Boston 3.
Kadensdistans, 175. 5km, 112 i medelpuls, 5:20-tempo
På kvällen blev det gymmet. CT, nivå 16, 20 minuter, glömde pulsband, kändes som runt 115 i puls, benen relativt pigga, lite svaga känningar under vänsterhälen och baksidan högerlåret.
Därefter 40 minuter bål och benövningar, kändes också helt okej.

Måndagen 7 november. Blev först 20 minuts mattlöpning, höll ett tempo så att pulsen skulle landa runt 115 i snitt, blev 2*10 minuter, kändes helt okej, 109 i medelpuls.
Därefter överkroppsövningar, för första gången på någon månad kändes det lite lättare att klara ordinarie vikter.
Avslutade med 10 km på cykel, nivå 12, 19 minuter, kadens på runt 110, medelpuls 119, pigga ben i kväll.

Tisdagen 8 november. Fick mina nya skor idag. Adidas Boston boost 6. Var som väl var väldigt lika Boston 5. Men dom har inte gjort något åt det oskyddade boostmaterialet mitt under hälen. 5:orna som jag sprungit runt 65 mil med nu. Problemet med dom är att boostmaterialet under hälen spruckit i "sömmarna", vilket gjort att det kommer in småstenar i hälen. Inte så att det känns i foten, men irriterande. Dom hade kunnat skydda med mer av gummimaterialet även där, men dom har säkert jagat gram, för att reducera vikten. På 5:orna har jag lagt silvertejp över för att skydda mot att sten ska komma in, funkar ett par rundor sedan måste jag tejpa igen.
Blev fartlek idag, de nya Boston 6 skorna var väldigt sköna, följsamma och mjuka i ovandelen, men ändå ett bra stöd och lätt känsla på en och samma gång, har trivts väldigt bra med 5.orna och tror att 6:orna kommer bli lika bra.
Började med 3km lite lugnare tempo, sedan körde jag 3 fartökningar, 1km långa och med 1km lugnare löpning i mellan, 175 kadens på den första, stannade och ändrade till 180 på de 2 sista. Ingen vind och relativt flack terräng. Hittade rytmen hyfsat bra på 2:an och 3.an, fick även till 3-taktsandning på dessa. Blev 3:48/3:47/3:46 tempo på farthöjnigarna, inget stopp före, efter men fick stanna mitt i pausjoggen efter den 1:a för att höja kadensen på klockan.
Kände av högerlåret en aning under fartdelen. Annars bra känsla igenom passet, lite för lite kläder på överkroppen, blev kallt i slutet.
Fartlek, 13,3km, 4:14 tempo. 146 medelpuls, 175/180 kadensfokus.

Onsdagen 9 november. Blev ett gympass på kvällen. Började med CT, nivå 16, 20 min, mp:111. Kändes helt okej i benen.
Därefter bålträning, lite segt i början men lite bättre känsla efterhand, cirka 20 minuter.
Avslutade med CT, nivå 16, 20 min, mp:115. Kändes också bra i både kropp och ben.

Torsdagen 10 november. Blev ett halvkuperat distanspass i -2 grader, i ett annars snöfritt Alvesta, när jag väl kom av från landsvägen efter 2-3km blev det en fin löprunda i den snabbt försvinnande solnedgången. Möttes istället av en måne som är på väg att bli full. Väldigt vackert ut med sjön Spånen i kväll, Månen speglade sig svagt i den nyss lagda isen och lyste upp bra, nästan lite trolsk känsla om det inte varit för det ständiga bruset av trafik från den hårt trafikerade väg 25 mellan Alvesta och Växjö.
Provade återigen att springa i Adidas Boston 3, dessa är 50 gram tyngre än 5:orna och 6:orna, den högre vikten känns bara i slutet av rundan, men det positiva är att man får mer dämpning.
På de lite långsammare passen funkar det bra och jag tror det sparar mina fötter en del.
Kändes helt okej idag, även om det inte fanns tillräckligt med kraft för några farthöjningar.
Kände endast av baksidan av högerlåret i uppförsbackarna.
Halvkuperad distans, 12,5km, 4:37 tempo,175 kadens. MP:137.

Fredag 11 november. Framåt kvällen blev det ett gympass, körde CT, nivå 16, 20 minuter, mp:114. Kändes lätt i benen, enda smolken i bägaren var att det kändes en aning i baksidan av högerlåret.
Därefter bål och överkroppsträning, På en av bålövningarna brukar jag köra 3*45 rep, men idag blev det bara 2 fast jag lyckades med 80 stycken rep på den andra. Det har jag inte fixat innan.
På lårövningarna körde jag 60kg på baksidan kändes okej, men inte mer. På framsidan körde jag utan att ta i allt på maxvikten i maskinen, 95kg. Tror inte det är bra att bli för stark på framsidan.

Lördagen 12 november. Blev ett långpass, lite tuffare än tänkt. Märkte på löpanalysen efteråt att jag varit ovanligt obalanserad mellan vänster och högerfot, brukar skilja mellan 1-1,5% men idag var det 2%. Kände av högerlåret sista halvan, vet inte om det är det som gör skillnad. Har haft problem med låret sedan januari.
Bara när jag springer riktigt fort eller i nerförsbackar som balansen är bra.
Lite högre medelpuls än väntat, men det brukar sticka iväg lite på just lördagarna, jämfört med veckopassen. Passet blev progressivt, 4-5km som gick i runt 4:15 tempo. Sista 2km tog jag slut. Kunde inte hålla upp kadensen eller farten hela vägen in.
Hade Boston 6-skorna. Kändes väldigt sköna. Hade ett par extra tjocka sockar, kände väldigt bra, frös inget om fötterna. Vägde kläderna när jag kom , nästan lika tungt som förra helgen, 2,5kg.
Är trots allt nöjd med rundan. Det var den 500:de rundan med fokus på mellanfotslandning, det har varit en lång resa. Nästan 3,5 år har det pågått. Ännu har jag långt kvar till det optimala steget.
Långpass med kadensfokus, runda 500. 21km, 4:28 tempo. MP 145.


2 kommentarer:

 1. Snyggt Nisse. Kul att följa den här resan. Själv har jag vilat efter maran. Blev ju inget topplopp men jag vägrar ge upp. Tar nya tag i December med fokus på långpass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Urban.

   Ja, för mig är det ändå imponerande att du kan fixa en mara.
   Där är jag inte ännu, någon gång ska det gå.
   Jag läste om din mara, du fixar ändå dom, det är starkt gjort. Till slut infinner sig den där dagen då allt stämmer och då kommer du att springa fortare än någonsin.
   För varje gång du genomför en hel mara samlar du på dig erfarenhet.
   Själv är jag fortfarande inte tillräckligt stark i kroppen för en mara.
   Ska jag någon gång ställa upp på en så får det inte finnas några skavanker inför.
   Som du säger, Vi ger oss inte.

   Radera