lördag 23 juli 2016

Semesterträning. 4 löppass, varav ett fartpass.

Ännu en semestervecka som är på väg att ta slut, idag har exakt halva semestern gått. Var har tiden tagit vägen? Inför semestern så känns 4 veckor som oceaner med tid. Men nu med halva semestern förbrukad så känns det som att 4 veckors arbetsbefrielse är väldigt kort. Märkligt.

Det varit en vecka med stigande värme ute, det påverkar löpningen en hel del. Jag har väldiga problem i värme. Pulsen stiger med cirka 10 slag och jag får svårt att motivera mig till några fartpass.
Blev ett fartpass denna veckan. Fartlek. Tycker namnet är lite sådär, för mig är det ingen lek att köra i högt tröskeltempo. Det är jobbigt.

Vurpade med min vardagscykel i tisdagskväll. Skrapade upp vänstersidan, särskilt vänsterknät, som väl var blev det bara ytliga skador. Kände mig dock lite svag i kroppen följande 2-3 dagar, precis som innan en förkylning ska komma, vet inte om det berodde på vurpan, i slutet på denna veckan har det dock känts som vanligt i kroppen.

Passet i tisdags blev väldigt annorlunda med väldigt varierande längder på själva fartdelarna. Mellan 150 meter till 2,3km.

Har även avslutat 2 pass med 3 stycken 100 meterslopp. Blir ett helt annat löpsteg, är dock lite rädd att något ska hända med baksidorna så jag vågar inte gå på för fullt. Men i de farterna jag kört hittills har det funkat okej. Ska försöka lägga in några sådana här överfartslöpningar i fortsättningen. I förhoppning om att det ska göra muskulaturen mer allround.

Söndagen 17 juli. Blev transportcykling till Spånen och däruppe körde jag sedan stiglöpning, körde 950 meters sträcka, 8 gånger. Bara för att få till mjuk stig hela tiden. Kände av högerlåret en del under hela passet, annars okej känsla med tanke på gårdagens rätt tuffa pass.
Blev lite för hög puls för att bli ett återhämtningspass, låg på 121 i medelpuls, men då stannade jag 3 gånger för att kolla om jag fått några fästingar på mig. Hade kortbyxor, det är inte perfekt om man vill undvika fästingar i dessa skogar. Hade Ascis ds racer skorna, kändes okej, inga genomslag i dag, då det var enbart stig som underlag.
Stiglöpning, 7,75km, 5:45 tempo.
När jag kör stiglöpning är farten underordnad, jag vill hellre fokusera på jämn ansträngning och puls, samt att få till ett kort steg.

På kvällen blev det ett gympass, först CT, nivå 16. 20 minuter, medelpuls runt 120. Blir något högre när jag kört ett konditionspass. Segt första 10 minuterna men sedan släppte det när jag blev lite varm.
Därefter bål och överkroppsträning i 40 minuter, kändes bra i kroppen, piggare än väntat.

Måndagens 18 juli. Tog ett lugnt distanspass med Hybriden på morronen, kändes bra i benen, pulsen något högre än väntat första 5km, men i bland skenar den falskt i början på passen.
Distans med Hybriden, 21,5km. 23,8km/h, 113 i medelpuls.

Blev ett distanspass till på kvällen, med Hybriden inne i Växjö, tyvärr tog batteriet slut i klockan, fick gå efter runkeeper. 28km, 22,3km/h. Med Hybriden. Kändes okej i benen, en kall regnskur tog bort lite inspiration.

Tisdagen 19 juli. Blev ett lite ostrukturerat "fartlekspass" Hade på förhand tänkt mig varannan km lugn och varannan lite snabbare, men den lite kuperade terrängen var inte så bra för det med tanke på de fortsatta känningarna i baksidan av låret, vill inte köra på för hårt i uppförsbackarna. Så det blev lite farthöjningar på hyfsat flacka partier.
"Fartlek" runt Bergundasjön. 12,2 km. 4km fartdel totalt.
Blev 4 ökningar under passet idag. 800 meter + 2,3km+ 150meter + 1km + 3 stycken 100-110 meters lopp efter det ordinarie passet. Känslan var tyvärr tung på alla fartdelar, korta som långa. Det var bara den sista km som var med kontrollerad känsla. Troligtvis den rätt intensiva träningen sista veckan som gör att jag inte får några riktigt pigga ben på löppassen.
De 3 snabbare loppen kändes okej, kom upp fint i steget, körde inte max, hade en svag rädsla för att åter gå sönder i baksidorna av låren, som jag gjorde för drygt ett år sedan.
Känner under fartdelarna att jag saknar styrkan i steget, blir lite sittande, tror det delvis beror på att jag inte kör så mycket i kuperad terräng. Blir moment 22 i nuläget, om bara baksidan på högerlåret går över helt så kan jag återgå till att köra på med både backintervaller och tempo i kuperade spår.

På kvällen ett lugnt distanspass som kändes okej, var ett parti som var mer som dålig kostig än cykelväg. På en tidigare aldrig cyklad väg i Alvesta av mig. Sedan körde jag omkull i gruset vid badplatsen, väjde för en sten samtidigt som jag bromsade för hårt.
Distans med brukscykeln. 20km

Onsdagen 20 juli, vaknade tidigt och steg upp lite innan 6. Kände mig lite stel i axeln och runt vänsterknät, men som väl är inte inne i knät. Utan mer runt omkring i det uppskrapade skinnet.
Tog min vardagscykel för att skölja igenom den lite stela kroppen, var ju, förutom vurpan ett rätt tufft löppass på förmiddagen som satt lite i benen.
Blev en lugn runda, stramade lite runt knät, efter gårdagens vurpa, men inte ont i knät utan mer i det uppskrapade skinnet.
Pulsbandet glömdes kvar i Växjö.

Torsdagen 21 juli. Vaknade upp i Kolboda, ligger ett par mil söder om Kalmar. I brorsans sommarhus. Fint väder har det varit, särskilt idag, vågar tyvärr inte bada då jag inte vill infektera det uppskrapade knät.
Var inte riktigt sugen på löpning idag. Så det blev en runda med Hybridcykeln på förmiddagen. Det är väldigt platt här jämfört med hemma, åtminstone när man är nära kusten som vi är nu. Stora fält med näst intill oändlig sikt. När man ska springa här är det nog lätt att det blir lite drygt eftersom det är så öppna vyer.
Lugn distans med Hybriden, 21km.

På kvällen efter att slötittat på Tour de France blev det en löprunda i områdena omkring brorsans sommarstuga. Har sprungit här innan men det är 2 eller 3 år sedan nu.
Kände mig lite seg inför och det var varmt, men det är en torrare och mer lättandad luft här jämfört med hemma, i alla fall denna tid på året.
Gick delvis på stigar och fick klättra över 2 staket. Annars bra känsla i kroppen. Kände knappt av högerlåret alls. Det var längesedan.
Hade tur med att det var endast svag vind, kan tänka mig att det måste vara väldigt tufft att springa här om det blåser lite. Horisonten är långt borta och det känns som det går förtvivlat sakta när man är mitt ute på slätten. Är väldigt nöjd med den fina känslan under passet, ser nu efteråt att det var progressivt pass puls och fartmässigt, men känslan var att det flöt på i samma jämna fart.
Distans, Kolboda. 10km, 4:31 tempo.

Fredagen 22 juli. Efter att ha kört hem från Kalmar på morronen, med känningar i högerlåret. Det är som allra värst vid bilkörning. Väl ute ur bilen så försvann det.
Cyklade sedan hem till Alvesta från Växjö. För att se till katten och huset, efter lite lunch så cyklade jag tillbaka. Det var väldigt varmt, särskilt på eftermiddagsturen. Kändes okej i benen och kroppen.
Distans med Hybriden. 55km, 25km/h

Lördagen 23 juli. Blev ett distanspass runt Bergundasjön, hade först tänkt mig lite längre samt lite fartökningar inbakade i passet. Men i denna värmen gick det inte att frammana någon kraft till det. Tanken var att starta tidigt idag, men istället blev det senare än normalt, startade runt 10:30. I de skuggiga partierna var det okej att springa. Men där det var fullt solsken var det nästan olidligt. Jag är alldeles för känslig för värme. Sätter ner min kapacitet rejält.
Efter det ordinarie passet körde jag 3 stycken 100 meterslopp i gräset vid gamla Växjö Bk-vallen.
Kändes okej. Vågar dock inte trycka på det sista utan springer strax under max i rädsla att annars dra sönder baksidorna igen.
Distans, Bergundasjön + 3st. 100 meterslopp.
Däremot försöker jag springa med mer aktivitet i steget, känns bra men har inte sett mig själv springa på detta sättet. Tiderna blev mellan 17-19 sekunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar