lördag 30 april 2016

Uppladdning inför Växjöloppet. Lugn träningsvecka.

Har blivit en lugn träningsvecka, allt för att komma i så bra form som möjligt till morgondagens Växjölopp. De 2 senaste åren har jag vetat bättre än vad jag vet i år vad jag har för kapacitet för 10km,s löpning. Kommer att gå på 3-taktsandningen i morgon. Vill att det ska kännas bekvämt de första 5km. Första km brukar jag gå ut rätt hårt, 3:40-3:45 tempo, går på adrenalinet,  men därefter måste jag lugna ner mig rejält. Förhoppningen är att kunna hålla mellan 3.52-3.55 tempo  mellan km 2-5, därefter är det väldigt osäkert hur det kommer att kännas, just km 4-5 är kritisk i just Växjöloppet. Den svåraste delen på banan, kuperat och mer uppför än nerför, på knixig hårt packad stig inne i bokskogen. Det går inte att ligga för tätt i rygg på framförvarande heller, eftersom det är mycket vassa stenar och stora rötter, ligger man för tätt inpå så ser man inte dessa hinder i tid.Där brukar jag tappa fart. Sedan är det mer lättlöpt ända tills man kommer till Växjösjön med 3,6 km kvar. Här kan det bli väldigt tungt om man inte har någon rygg att hänga sig fast i. Men som sagt, jag vill inte slita ut mig helt i morgon utan andningen får styra, sedan är det bara att acceptera farten det räcker till.

Jag har inte kört några längre tröskelpass detta året, har inte riktigt haft orken när väl dagen kommit. Den längsta sträckan med lite högre farter har varit inbakade i långpass, 4,4 km i hög tröskelfart, vid 3 tillfällen under våren. Ungefär samma farter som under förra året men med något tyngre känsla.

Sedan kom en förkylning för tre veckor sedan och ställde till det en aning, den veckan som skulle varit den sista lite hårdare veckan blev istället en återhämtningsvecka rent träningsmässigt. Så det har inte blivit några riktigt hårda intervaller på 3 veckor. Det sista intervallpasset körde jag i måndags, men då bara halva antalet intervaller mot vanligt, men i samma fart.

Så inför årets Växjölopp har jag sänkt träningen betydligt mer och tidigare än förgående år. I torsdags körde jag sista löppasset, hade hoppats på lätta fina ben, men den känslan infann sig inte. Nu är det bara att hoppas att kroppen hinner komma i form till söndagen. Har känt av pollen en del också. Även om allergin gör mig trött och seg så brukar det inte påverka vid hög ansträngning. Tog en allergitablett idag och det känns lite bättre nu på eftermiddagen.

Nedan följer den gångna veckans träning.Söndagen 24 april. Har varit en lugn dag, promenad och simning på förmiddagen och tidig eftermiddag. Ungefär 40-50 minuterspromenader brukar det bli både lördag och söndag. Simning tar ungefär 20-30 minuter i ett lugnt tempo.
På kvällen blev det roddmaskin, körde 30 minuter, strax över 7km. snittwatt runt 178. Medelpuls runt 128 slag/minut. Stannade var 5.e minut, 15-20 sekunder, låter pulsen sjunka till under 100 innan jag drar igång igen. Kändes helt okej.
Därefter körde jag bålövningar, kändes också bra. Sedan överkroppsövningar, det var ett tag sedan, minst 1 vecka och jag tror inte jag lört mer än 2 pass på 2 veckor. Kunde köra på med samma vikter, men inte med samma lätta känsla som innan, nu börjar jag tappa. Men ett medvetet val inför sommarens löpning, vill ha så lätt känsla som möjligt utan att bli för svag i överkroppen, för då riskerar jag att falla ihop med axlar och bröst i löpningen.

Måndagen 25 april. Blev ett intervallpass i kväll, det sista innan Växjöloppet på söndag, ville inte att det skulle slita för mycket, så det blev bara ett varv med kuperade "70/20" intervaller.
Hade 3.25 tempo i snitt idag, tog i nästan max på varje, bara på 4:e som går uppför som jag höll igen lite mer än på dom andra.
Kuperade "70/20" intervaller, 5 stycken.
Brukar köra 10 intervaller, men idag blev det 5 stycken, och totalt 3 varv i slingan på 2km, brukar springa 5 varv totalt (2 varv med intervaller, 3 i distansfart) när jag kör denna typ av intervaller. Det kändes bra i benen, bara vänsterhälen som molade lite innan och efter passet. Känns lite konstig att köra så här kort pass, blir rastlös och inte alls så trött som jag brukar vara efter dessa pass i vanliga fall. Men som sagt, jag vill inte att det ska slita för mycket.
Tog en promenad senare på kvällen, runt 3,5km, med stavar, blir lite rastlös när jag kommer in i lite lugnare träningsveckor.

Tisdagen 26 april. Blev ett rätt lugnt roddpass efter jobbet, kändes segt i början men släppte efter 3-4 minuter. Körde 5km, lite drygt 21 minuter, snittwatt på 171. snittpuls runt 120. Inga styrkeövningar idag. Senare på kvällen orientering med dottern, 3 km i lugnt tempo.

Onsdagen 27 april. Har känt mig lite seg, tror det är pollen på gång, trots det nästan vinterlika vädret.
På kvällen blev det ett pass på spinningcykel. Hade 3:e cykeln, lite trögare än 1:an. Körde på nivå 11, 100 i kadens, körde på i 30 minuter, snittpuls runt 115. Kändes bättre än väntat i benen. Lite trögt första 2-3 minuterna. Ingen övrig träning.

Torsdagen 28 april. Sista löppasset innan Växjöloppet på söndag. Körde 6km i det kuperade 2km-spåret uppe vid Spånen. Kändes lite stelt och stumt första varvet, kände av vänsterhälen en aning. Inga fartökningar utan ett stabilt lugnt tempo i 4:50 fart. Nu är all träning genomförd inför Växjöloppet. Hade hoppats på lite mer pass i löparspåren under våren men har inte riktigt känt att jag vågat ökat antalet pass, utan jag har hållit mig till 3 pass i veckan.
Känns som att det funkat okej. Jämfört med förra året har jag mindre långa tröskelpass, det gör att jag är lite osäker på hur det kommer att gå på söndag, ska jag orka i ett 3.52 tempo hela vägen?

Björkpollen verkar komma rätt hårt till helgen, har känt av det denna veckan, och då har det ändå både regnat och varit kallt varje dag. Försöker undvika allergitabletter då dom gör mig trött och slö.
Kort kuperad distans, 6km i 4.50 tempo.

Fredagen 29 april. Blev mycket promenader och klättringar på virkespaket idag på jobbet, inventering. Har känt mig trött i ländryggen under dagen och kvällen. På kvällen blev det ett lugnt roddpass på gymmet. Körde lite lugnare än vanligt, runt 160 watt i snitt, 5km, på lite drygt 21 minuter, medelpuls runt 115. Kändes lite okej i benen. lite segt första 5-10 minuterna.
Ingen övrig träning. Det har regnat och haglat varje dag, har inte känt av pollen så mycket idag.

Lördagen 30 april. Har känt av pollen lite mer idag och tog en receptfri allergitablett för att se om jag kan få bort den sega och lite trötta känslan i kroppen. Idag blev det en kort, lugn runda med mountainbiken, ingen löpning.
Mountainbike, 16 km, 18km/h
Kändes segt i början, och jag ville inte dra upp pulsen för att känna efter hur det känns under hög ansträngning. Jag kan ändå inte påverka morgondagen med det och skulle bara dra på mig onödig oro inför loppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar