lördag 12 mars 2016

Tuffa backintervaller, samt årets första långpass, totalt 3 löppass.

Blev trots allt en bra vecka, löpmässigt, även om det inte kändes bra i högervristen inför dagens långpass.
I tisdags körde jag förmodligen årets tuffaste pass hittills, långa backintervaller, 5*1350m. De 3 första runt 3:53 tempo, bättre tider än väntat, men lite för hårda. Fick betala med trötta ben på de 2 sista. Det passet blev totalt 15km löpning, nästan helt utan en enda plan meter.
Var rejält sliten i kroppen dagen efter det passet.

På torsdagen blev det ett varierat pass med både stig och asfaltslöpning i en och samma runda, snö och is i elljusspåret ställde till det.

Inför dagens långpass kändes det inte alls bra i högervristen. Men till slut så blev det ett bra pass, första passet i år med 20km och över 90 minuters löpning. Blev trött i benen, men på ett bra sätt, ingen smärta under dagens pass. Hade egentligen tänkt mig en fartökning under dagens pass, men eftersom vristen inte känts bra så hoppade jag över det.
Hade Adidas Boston boost 5 skorna. Helt fantastiska, verkar pass mig både på långpass och på lite snabbare backintervaller. Äntligen en sko som känns perfekt för mina fötter.

Nedan den gångna veckans träning.

Söndagen den 6/3. Om gårdagen kändes tung vad gäller träning och framförallt löpning så kändes det betydligt bättre i kroppen idag. det är inte ofta jag känner mig så pigg i kroppen som jag gjorde under kvällens gympass, både vad gäller kondition och styrka, under ett och samma pass. D har masserat mig både igår och idag. Väldigt skönt och välbehövligt. Tog en stavgångspromenad på morronen, cirka 2,5km och kände mig mycket bättre i foten. På eftermiddagen ett kort simpass med dottern.
På kvällen blev CT, det var ett tag sedan, körde på nivå 16, min basnivå på den maskinen. Körde i 30 minuter, pulsen väldigt stabil på 115 slag.
Därefter blev det 3*5 minuter löpning i höjdhopparmattan medelpuls på cirka 115. Körde 1 minut hårdare i slutet på den 2:a. Pulsen genast upp i över 150 slag.
Därefter magövningar, sedan benövningar, körde 60kg på baksida, lårcurl. 3*10. Samma rep på framsida lår, första 80kg, 2:a och 3:e, 85kg. Kändes okej.

Måndagen den 7/3. Har känts bra i fötter och lår under dagen och var sugen på att springa redan i kväll. Men hejdade mig. Det blev ett roddpass på gymmet. Körde så att pulsen inte skulle gå över 127 slag. Hade ett medel runt 125. Körde Ca:28 minuter och ett snittwatt på runt 168. Stannade var 5:e minut för dricka.
Därefter överkroppsövningar, kändes okej, har dock fortfarande problem med en ömmande högerarmbåge, den har begränsat mig i vissa övningar ett par månader nu. Kände av foten lite nu efter passet, körde några modifierade "burpees" kanske var själva hoppmomentet som ställde till det. Är lite smyg för hoppövningar nu, efter fotproblemen.

Tisdagen den 8/3. Blev ett tufft pass i kväll, körde långa backintervaller, 5*1320 meter. 40 meters höjdskillnad och ungefär 3% i medellutning. Körde på lite för hårt på de första, särskilt den 3:e. Då tog jag nästan helt slut och efter den var det svårt att få någon fart i de 2 sista. Hade bra fart på de 3 första. Kändes inte som att det gick så fort. Lite lätt medvind idag, men inte som för någon månad sedan då jag körde samma pass. Fast då blev det 4 intervaller. Något snabbare idag, särskilt på de 3 första. Kändes okej i ben och fötter, men på de 2 sista började jag få slut på energi och det stramade både här och där, och nu några timmar efteråt är jag rejält sliten i benen.
Det blev följande tider på de 5 intervallerna, passet blev totalt 15km, ett av dom tyngsta i år.
1:a = 3:55 tempo, 149 i medelpuls, ryckig och svårt att hitta rytmen.
2:a = 3.53, 152 i puls. lite bättre men orytmisk.
3:e = 3:53, 160 i puls, alldeles för tuff i inledningen, väldigt trött i slutet på denna.
4:e = 4.09, 155, nu var det svårt att hitta energin till snabbare än så här, jämn i andningen.
5:e = 4:14,154, Lugnare och mer kontrollerad, men med slitna ben.
Långa backintervaller, 5*1320 meter. totalt 15 km.
Hade Adidas Boston boost 5. Kändes bra i fötter och ben under passet, något sliten i vänsterlåret under 4:e och 5:e intervallen.

Onsdagen den 9/3. Som väntat så har jag känt mig lite sliten i kroppen idag, inte ont i låren men däremot så har det känts lite extra mycket i vänsterhälen, den lågintensiva skadan jag haft i 2,5 år nu.
På kvällen blev det därför ett lugnt spinningcykelpass. Körde 25 minuter på nivå 12, medelpuls på runt 115. Kändes trots allt rätt okej i benen. Därefter överkroppsövningar samt bålövningar.

Torsdagen den 10/3. Hade ett tandläkarbesök på eftermiddagen, tog lite längre tid än väntat och det krävdes bedövning, så det var lite omtumlad jag gav mig ut på kvällens runda. Som väl var så var det ett lugnt torsdagspass som var på schemat, tanken var att gå på känsla, det skulle kännas lätt. Till min besvikelse så hade inte snön och isen lämnat elljusspåret, hade tänkt mig 5 varv där. Men det var helt uteslutet.
Det blev 4 km på stig inledningsvis, med ett ganska lågt tempo men en bra känsla i kroppen. Det var bitvis rätt slirigt och lerigt även på stigarna. Så när jag kom ut till asfalten efter 4 km så vände jag inte tillbaka som jag brukar utan tog asfalten i stället, det blev en knapp km till på stig i slutet på rundan. Så nästan hälften av passet på stig. Inte så hög fart.
Kändes bättre än väntat i ben och hälar, det enda som störde var att högervristen gjorde sig påmind efter 7-8km, känner även av den nu en stund efteråt. Annars en bra känsla under dagens pass.
Kanske något att anamma i fortsättningen på torsdagar, att blanda stig och elljusspår. Bara för att få lite variation i steglängd och belastning.
Blandad distans, stiglöpning + asfalt. 5:00 tempo. 132 i medelpuls.

Fredagen den 11/3. Har varit lite sådär i foten, utsidan högervristen, men bara i vissa lägen. Kände i bilen på väg in till Växjö i kväll att det fortfarande inte är 100% bra i högerlåret. Det stramade en del i baksidan på låret. Det är nog så att jag är lite stram och stel o muskler och leder i hela högerbenet. Vissa dagar funkar det att springa, andra inte.
Sedan visar sig de olika känningarna på olika ställen i benet, just nu är det vristen.
Körde ett roddpass på gymmet, målet var att inte gå över 127 i puls. Medlet blev runt 125. 177 i snittwatt, stannade var 5:e minut för att dricka.
Därefter lite mag och benövningar, kändes trots allt okej.

Lördagen den 12/3. Känds inte bra i högervristen på morronen, visste inte ens om det var möjligt att springa men med Aloe heat lotion samt tigerbalsam tillsammans med 10-15 minuters inarbetning i musklerna på baksidan av hela högerbenet så mjuknade det så mycket att det blev möjligt att springa. Konstigt nog så kände jag inta av vristen någonting under dagens långpass.
Långpass 20km, 4:45 tempo.

Hade egentligen tänkt mig en fartökning under dagens pass men med fotproblemen så avstod jag det. Det kändes lite stramande i högerlåret bitvis, men aldrig ont. Även vänsterlåret efter 14-15km. Då var det som tyngst under dagens pass, sen släppte det lite och gick lite lättare runt km 18-19, sista km var jobbig och den blev rätt tung.
Hade Adidas Boston boost 5, fantastiskt sköna skor. Väldigt glad över att dom funkat så bra till alla pass, lätta och följsamma, ändå med bra dämpning, kanske dom bästa skorna jag haft.
Tacksam över att det blev ett långpass idag, det första för i år.

2 kommentarer:

 1. Skickar en försiktig tumme upp Nisse! Låter hoppfullt. /urban

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Urban.

   Tack, ja, det är en svår balansgång just nu. Känner mig rätt stark i kroppen i övrigt, men kan inte riktigt få ut det i löpningen, nästan inför varje pass finns det tvivel på om kroppen ska vara med.
   Vissa pass känns riktigt bra och någonstans därinne finns formen snart.
   Bara att kämpa på.

   Radera