lördag 21 november 2015

Gymträning. Lårskada status quo.

Jag känner inte längre att det sakta men säkert förbättras i mitt vänsterlår. De 2 senaste veckorna har det varit i princip oförändrat. Ena dagen lite bättre, nästa åter sämre. I bland känns det över lite större yta på baksida/utsida vänsterlår. Mest vid stretch. I bland känns det bara väldigt lokalt, då känns det precis under sittbensknölen. I går kom jag åt att punktmassera väldigt bra genom att liggandes på rygg och benet lyft 90 grader från golvet, fatta en lång rund stav med båda händerna,  sedan trycka så hårt jag kunde med staven mot baksidan av låret, precis under sittknölen kändes det rejält. Troligtvis så är det någon sorts av inflammation i en slemsäck.

Jag kan utan besvär utföra alla konditionsmaskiner på gymmet, inklusive cykel, fast då känns det lite om jag kör med den hårdaste belastningen under lång tid.
Provade åter på löpbandet i fredags, går bra i sakta mak, 10 km/h i 5 minuter, men ökar jag till 12km/h, så kommer den dåliga känslan i låret nästan omedelbart. Dessutom känns det väldigt kantigt och stelt i övrigt, nu har kroppen glömt bort hur man springer. Känner även av vänsterhälen i den farten, 2 år gammal skada.

Funderar mer och mer på att ge upp löpningen och istället börja köra mer cykel. Ingen löpning alls under det kommande året.
I bland måste man inse att man inte längre har en kropp som lämpar sig för vissa aktiviteter. Det viktigaste är ändå att kunna konditionsträna. Även om jag brunnit mest för löpningen de senaste 5-6 åren, allt har sin tid.
Nedan följer den gångna veckans träning.

Söndagen den 15 november. Blev en lugn förmiddag med D, efter lunch blev det simning med dottern, idag gjorde hon stora framsteg, riktigt roligt efter alla dessa år. Det kom precis i slutet av dagens träning, så vi får se hur det går nästa gång. Hon löste även sitt första Soduko, blev rätt redan första gången, visade henne bara lite i början hur man ska tänka.
På kvällen blev det ett gympass, har känt av ländryggen hela dagen, tror det beror mycket på att jag på söndagsförmiddagarna står upp mycket vid matlagning. Har jag väl blivit lite överbelastad så brukar det ta ända in på kvällen innan det släpper taget.
Blev först roddmaskin, körde 5km, 208 watt i medel, nästan 20 minuter. Var slitsamt idag, inte den lätta fina känslan som det kan vara på söndagarna. Därefter överkroppsövningar, ben och magövningar, kändes också segt i början men allteftersom så blev det allt bättre känsla.

Måndagen den 16 november. Promenad med dottern efter jobbet, från lägenheten hem till mig, cirka 2,5km. Lite mat sedan ett gympass. Hade tänkt att byta ut några Ct-pass mot cykelpass, för att se om det kan påskynda läkningen av lårskadan. Fast efter dagens pass tror jag tyvärr att det är precis tvärtom, det fördröjer nog läkningen ytterligare, så var i alla fall känslan under och efter passet, tyvärr. För det funkar bra rent pulsmässigt på cykeln, känns som jag har lite lättare att få hög puls på cykeln. Men som sagt det kändes i låret igen, på yttersidan av låret.
Det blev följande siffror under dagens pass.
Började på nivå 12 i 10 minuter, runt 100 i puls.
Sedan nivå 14 i 10+10 minuter, utan paus. 144samt 154 i slutpuls, kändes rätt jobbigt.
Sedan kort paus för lite stretch. 2 minuter ungefär.
Därefter nivå 15, i 5 minuter, Puls runt 165 i slutet, 265 watt på cykeln. Mycket jobbigt.
Därefter nivå 12, i 10 minuter, 135 i puls.
Avslutade med nivå 14 i 10 minuter, 158 i slutpuls.
Ett tufft konditionspass, var genomblöt av svett efteråt. Synd med låret, det är annars en härlig känsla när man kommer in i flytet som infinner sig om pulsen är stabil runt 155. då känner man att kroppen jobbar i bra harmoni.

Tisdagen den 17 november. Efter jobbet promenad och lite prat med dottern. Lite senare på kvällen, gympass. 20 minuter på CT, nivå 16. Därefter överkroppsövningar samt höft och benövningar, avslutade med lite magövningar. Kändes helt okej. Men kände av låret i vissa av ryggövningarna där även baksidan av vänsterlåret är involverat. I de mer koncentrerade övningarna för låret så kändes det däremot bättre än innan. Likaså kände jag av det i en stretchövning.

Onsdagen den 18 november. Efter jobbet den numera sedvanliga promenaden med dottern. Sedan blev det ett konditionspass på gymmet. Körde 60 minuter Crosstrainer, samma pass jag kört på måndagar innan.
Började på nivå 16, 10 minuter, 115 i puls. Kändes lite segt första minuterna.
Sedan 20 minuter på nivå 20, 140 i medelpuls, låg stabilt i pulsen hela tiden.
Därefter 30 minuter på nivå 22, 148 i medelpuls, förutom sista 5 minuterna då pulsen steg till strax över 150. Blev rätt tungt sista 5 minuterna, annars kändes det om än rätt tungt så ändå kontrollerat. Därefter lite stretch. sedan var jag nöjd för dagen.

Torsdagen den 19 november. Efter jobbet, simträning med dottern. Senare på kvällen ett gympass. Körde Spinningcykel, 20 minuter, nivå 12, 95-100 i kadens och runt 140 watt. Kändes lätt och fint, hade inget pulsband, men kan tänka mig att jag låg mellan 100-115 i puls, svettades dock lite mer än väntat. Därefter lite överkroppsövningar samt någon enstaka magövning. Körde inga benövningar idag. Har känt av låret, djupt inne upp mot sittknölen, när jag kommer i ytterläge. Detta verkar vara väldigt svårt att läka.

Fredagen den 20 november. Bytte till vinterdäck på bilen under eftermiddagen, brukar vara rätt tungt att bära däcken upp och ner för stegen från garagevinden. Men det kändes något lättare denna gången, möjligt att de senaste månadernas ökade styrketräning gjort mig en aning starkare?
På kvällen blev det konditionspass på gymmet.
Körde först roddmaskin, låg lite lägre än vanligt, körde på snittwatt på 178 i 21 minuter, 5km, pulsen steg sakta och efter halva passet låg den stabilt på 135 bpm. Kändes bra.
Sedan bytte jag till CT och körde på nivå 18, i 20 minuter, pulsen stabil hela passet, runt 138.
Sedan testade jag löpbandet, körde med 1% lutning, 5 minuter 10km/h. Kändes okej. Vred därefter upp till 12 km, men då kändes det omedelbart i låret. Avbröt efter 20 sekunder.

Lördagen den 21 november. Blev åter en mountainbikerunda, var minusgrader ute, kallt och krispigt i luften, Hårt och fast underlag, kändes bra under själva rundan men fick problem med fötterna efterhand. Blev kallare och kallare, trots skoöverdrag och dubbla strumpor. Högerfotens tår domnade bort redan efter halva rundan. Tog nästan 30 minuter att tina upp och få tillbaka känseln igen när jag kom hem.
Mountainbike, 33km, 24km/h.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar