lördag 7 november 2015

Ett nytt träningsår inlett.

Ännu en vecka utan löpning, kändes riktigt bra i baksidan/sidan av låret i början på veckan och jag hade stora förhoppningar om att snart kunna dra igång med löpningen. Men så kom torsdagen och under dagen hade jag lite tidsbrist och var tvungen till ofrivillig löpning i och runt våra virkesmagasin på jobbet. Gick inte så fort men lite löpning i 10 minuter med massor av småstopp, det kändes helt okej medan jag höll på men några timmar senare var det åter lite stramande känsla i låret.
Både igår och idag känner jag av låret vid stretch, inget under vanlig promenad eller annan lätt aktivitet. Tålamod är åter ett ord jag får använda mig av.
Under veckan har det åter blivit lite hårdare konditionspass på gymmet, men det har känts lite tyngre än väntat, framförallt på crosstrainern. Känns som jag tappat lite av den fina formen jag hade på den maskinen för ett par veckor sedan.
Ryggen blir också sakta men säkert allt bättre. Har dock fortfarande problem på förmiddagarna. Men om jag jämför med innan och ett par veckor efter naprapatbesöket så är det stor skillnad åt det positiva hållet.
Nedan är ett sammandrag av den gångna veckans träning.

Söndagen den 1 november.
 Som jag skrev om i förra inlägget så var det i lördags ettårsjubileum, någon form av konditionsträning varje dag i minst 20 minuter, som gjort mig svettig, i ett år. Var lite nervös de sista dagarna att sviten skulle brytas då jag kände att en förkylning var på väg. Men den lugnade ner sig.
I dag kände jag mig pigg på gymmet, det tog en vecka innan effekten av en lugnare vecka visade sig. Kan bero på att jag hade en förkylning på gång som inte bröt ut nu i alla fall.
Fast idag var det dags att bryta lugnet och ett rätt tufft roddpass stod på schemat.
Började med att värma upp i 3 minuter med stilla rodd. Sedan var det dags att dra igång. Första minuten var jag uppe på 250 watt i medel, men det är absolut inte hållbart i 19-20 minuter för min del. Saktade ner rätt rejält och låg på runt 220 watt de första 5 minuterna, men jag tar drickapauser 3 gånger/roddpass och då så sjunker medlet en aning varje gång, och eftersom jag gick ut alldeles för hårt så blev det lite längre pauser i dag. Till slut hamnade snittet på 215 watt och runt 19:35 i tid. Sträckan som vanligt 5km, håller runt 37-38 drag/minut. Pulsen var runt 160 slag/minut redan efter halva sträckan. Som högst var jag uppe på 164 slag, vilket är väldigt högt när jag är i träningsläge. Det kändes skönt att få ta i riktigt rejält efter en vecka av lugnare träning.
Därefter blev det överkroppsövningar och höft och benövningar, allt som allt lite över 2 timmars tid i träningslokalen.

Måndagen den 2 november. Blev en lugn måndag på jobbet. På kvällen tog jag först en promenad med dottern. Därefter lite lätt mat innan ett gympass.
Jag körde ett tufft crosstrainerpass, jag har kört exakt samma pass 2 gånger innan men tycker nog att detta var den tyngsta gången, fick slita rejält sista 10 minuterna och det kändes som jag nästan tömde mig helt och hållet. Pulsen mellan 5-10 slag högre på samtliga 3 positioner mot förra gången, jag kände mig pigg i kroppen även om jag körde ett rätt tufft roddpass i gårkväll. Är säkert effekten av den lugnare förra veckan som jag får tillbaka nu. Låret kändes okej både under passet och den efterföljande stretchen. Är lite öm där D tryckmasserade mig, på sidan av låret. Det verkar som det har gjort att den "ordinarie" lårskadan har lugnat sig.
CT-passet: 10 minuter på nivå 16, 125 bpm i slutet.
                   20 minuter på nivå 20, 146 i medel hela vägen.
                   30 minuter på nivå 22. första 20 minuterna runt 160 i puls sista 10 mellan 163-167. Riktigt slitsamt sista 10. Körde lite magövningar som avslutning.

Tisdagen den 3 november. Åter en lugn dag på jobbet. På kvällen hade jag tänkt mig ett lugnt löppass med dottern. Men hon hade precis ätit så det blev en promenad i stället. Därefter ett lugnt gympass.
Först CT, nivå 16 i 20 minuter, kändes segt i benen efter gårdagens pärs. Sedan överkroppsövningar samt ben och höftövningar. Kändes segt i början men efterhand så blev känslan bättre.

Onsdagen den 4 november. Bra dag på jobbet. På kvällen åter en promenad med dottern innan gympasset.
Ett litet hårdare pass på schemat, konditionspass. Började med rodd. 5 km, 209 watt i medel. Strax under 20 minuter, 38-39 drag/minut. Hade runt 160 i puls i slutet, efter halva runt 148. Blev trött i slutet, men det kändes ändå helt okej.
Därefter cykel, spinningcykel. 20 minuter på nivå 14. 100 i kadens, pulsen steg snabbt till 140. Efter halva passet strax över 150. Sista 5 minuterna låg pulsen på 160. Det var tufft. Kände mig rätt nöjd efter detta. Körde dock lite magövningar i 20 minuter som avslutning.

Torsdagen den 5 november. Utbildning på jobbet större delen av dagen, tiden går fort då och det blev lite ont om tid sista timmen innan 16. Fick småspringa bland magasinen för att hitta all råvara som behövdes inför kvällen. Kände tyvärr av låret efteråt av den lätta joggen. Har annars känts riktigt bra de sista dagarna, men har heller inte testat eller utsatt låret för någon löplik ansträngning.
Lite besvikelse kom över mig, jag trodde att jag var nära en löpstart nu, får bida mina tid och fortsätta med alternativträningen, idag var det inga problem att gå in på gymmet, kolmörkt ute och ett lätt november-regn som föll.
Hörde på radion om elitspelare i olika lagsporter som tränar och tävlar trots att dom har ont, sedan får dom lida efter karriären. Var går min gräns? Får jag lida senare eller kommer jag att hitta tillbaka till löpningen igen, med det upplägget jag har nu? Det är möjligt att min dagliga konditionsträning hämmar och försenar läkningen, eftersom man inte har en klon av sig själv kan man inte testa några alternativ för att se vad som hänt om jag totalvilat i stället.
Jag känner dock att jag på det mentala planet mår bra av den dagliga träningen, lite mer i balans än vad jag varit de senaste åren. När man kommer in på gymmet eller ut i löparspåret, när löpningen funkar, så är det som att duscha av sig alla bekymmer för en stund. Sömnen blir bättre och även om jag fortfarande lider av min låga stresströskel så har det sakteliga förbättrats från en usel nivå till en dålig nivå. Får vi se om jag så småningom kan hitta tillbaka till den tiden då jag tålde betydligt mer press och stress. Fast å andra sidan så vill jag undvika det då det absolut inte har något gott med sig i sak, men att under kortare perioder kunna tåla stress är bra.
I kväll blev det ett lugnt pass på gymmet. Körde CT, 20 minuter på nivå 16. Därefter överkroppsövningar och höft och benövningar. Kändes lite torsdagssegt, klarade vikterna jag brukar ha, men körde lite lägre vikter på bakdraget i höft och baksida lårövningarna.

Fredagen den 6 november. En bra dag på jobbet. På kvällen körde jag ett CT-pass. Kände mig rätt trött och slak. På eftermiddagen hade jag i någon halvannan timme släpat ihop lite tjocka grenar som blivit liggande i skogen bakom huset efter skogsmaskinernas framfart. Det blir också träning, väldigt lågintensivt andningsmässigt, men man blir både trött och svettig av det.
När jag körde igång CT-maskinen så började jag med 10 minuter på nivå 16, därefter blev 30 minuter på nivå 20. Första 10 minuterna på den nivån var tuffa, sen släppte det lite och när jag väl börjat svettas lite mer efter totalt 20-25 minuter så kom också kroppen igång. Blev lite magövningar efter det, sen var jag mer än nöjd för den dagen.

Lördagen den 7 november. I dag blev det en cykelrunda, enda gången i veckan som det blir träning ute. Var bra väder, inte så mycket blåst, 10-11 grader, och fuktig luft. Kändes lätt att andas.
Dagens cykelrunda, 35km, 24,5km/h.  Blev lite snabbare än väntat. Lite högre medelpuls än vanligt. Ingen specifik fartökning utan mer anpassat av omgivningen och kuperingen. det snabbaste partiet på denna rundan är på cykelvägarna runt Växjösjön och Trummen. Den långsammaste och jobbigaste delen är i slutet på Fyllerydsdelen, väldigt kuperat och knixigt.
Kändes en aning i låret i slutet av rundan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar