lördag 31 oktober 2015

Återhämtande träningsvecka, samt ett litet jubileum.

Ingen löpning den gångna veckan. Foten är återställd men låret är ännu inte helt läkt även om det är en aning bättre än förra veckan. Kollade igenom mina anteckningar här på bloggen och kom fram till att det är idag är ett litet jubileum för min del. Sedan den 1:a november förra året har jag gjort någon form av konditionsträning som varat minst 20 minuter och som gjort mig svettig varje dag i ett år. De senaste månaderna helt utan löpning, men hoppas snart vara redo. Men som jag nämnt innan här så väntar jag tills mitt lår är helt återställt. Får ju ändå börja om från "noll" nu.
Trodde att jag skulle vara piggare i benen i slutet av denna veckan, eftersom det är återhämtningsvecka, men tycker inte riktigt jag fick det lyftet som jag förväntat mig.


Söndagen den 25/10. i dag fick vi tillbaka timmen vi lånat ut sedan slutet av mars, det har känts lite konstigt. Denna dagen har varit längre även känslomässigt. Jag brukar ha stora problem med omställning till vintertid. De sämsta åren har det tagit 2 veckor att komma in i rätt rytm.
För egen del tycker jag att det varit bättre med ständig sommartid. Nu blir det så förtvivlat mörkt om kvällarna.
Annars har det varit en lugn söndag med D, Vi tog en fin promenad utmed Spånen på förmiddagen, solen sken och det var kanske den sista helgen med löv/blad på träden. Otroligt vilka färger det varit denna hösten, säkerligen tack vare att det inte varit några frostnätter. Då får bladen sitta kvar lite längre. Minusgrader om nätterna i kombination med blåst brukar vara riktigt dåligt för vackra färger i trädens bladverk om höstarna.
På eftermiddagen blev det ett lugnt simpass med dottern, hon vågar inte riktigt ännu utan slangen, men snart så släpper det säkert. Hon har tekniken.
På kvällen körde jag ett lite lugnare pass på gymmet. Kommer att köra en återhämtningsvecka den som kommer. Blev först roddmaskin, idag bara strax över 150 i snittwatt, höll på i 30 minuter och kom ungefär 6800 meter mot de 5000 jag brukar ro. Trots det lite lugnare tempot, 75% av normalt, så var det tungt, kände mig seg i kväll.
Därefter överkroppsövningar, ben och höftövningar, allt i samma sega tempo. Lyckades dock hålla de vikter jag hade senast men det var tungt på alla håll och kanter. Det var bara i slutet under magövningarna som det kändes lite lättare.

Måndagen den 26/10. Blev en lugn och stillsam dag på jobbet, kände mig lite seg på förmiddagen.
På kvällen hade jag tänkt springa lite lugnt med dottern, men har lite ont i högervristen, så jag ville inte. Vi tog en promenad istället. Sedan blev det ett lugnt gympass.
Körde CT, nivå 16 i 30 minuter, tänkte köra 10 minuter löpning i höjdhopparmattan men kände återigen av högervristen så jag avbröt det efter någon minut. Lite magövningar sedan var jag klar för denna dagen.

Tisdagen den 27/10. Blev åter en lugn dag på jobbet. På kvällen blev det ett gympass.
Körde rodd i 30 minuter, 157 i snittwatt. Jag hann ungefär 6800 meter. Väldigt lugnt. Kände en liten aning i vänsterlåret under rodden. Därefter blev det överkroppsövningar, höft och benövningar. Det kändes helt okej. Kände av låret på de tyngsta övningarna. Nu är jag på samma vikter som innan skadan.

Onsdagen den 28/10. En lugn dag på jobbet, även om det var lite speciellt privat. D överraskade mig på vår 3-årsdag, det var fint gjort. Senare på kvällen ett gympass. Körde 60 minuter på CT, nivå 16. Kändes okej. Blev ändå lite jobbigt i slutet. Har fortfarande känningar i högerfoten/benet. Så någon löpning är inte aktuellt denna veckan heller. Känner av vänsterlåret i vissa stretchövningar. Sakta, sakta blir det bättre.

Torsdagen den 29/10. Åter en lugn dag på jobbet, med lite utbildning.
På kvällen ett gympass. Har ju en lugn vecka, men har känt mig seg hela veckan, som att en förkylning är på väg. Har vaknat vid 4-tiden hela veckan, brukar ha stora problem när klockan ställs om till vintertid, ibland tar det två veckor att komma i balans.
Särskilt segt har det varit på de lugna konditionspassen, som inte alls har bjudit på den pigga känslan som brukar komma i mitten, slutet på återhämtningsveckor. Däremot har känslan i styrketräningspassen varit okej.
I dag blev det ett lugnt roddpass. Körde på 158 watt i 20 minuter. Hade först tänkt mig 30 minuter men var väldigt seg och slutade efter minimigränsen, 20 minuter. Precis att jag blev svettig.
Därefter överkroppsövningar och benövningar, hoppade över höftövningarna idag. Har känt av låret lite idag igen. Väldigt konstig skada, det kan försvinna nästan helt någon dag, men dagen efter är den molande känslan tillbaka. Det konstiga är att det inte verkar spela någon roll om jag belastat hårt eller inte belastat alls. Däremot är högerfoten/vristen på bättringsvägen och idag har jag i varit i princip smärtfri.

Fredagen den 30/10. Blev åter en lugn dag på jobbet. En väldigt bra vecka på jobbet totalt sett, men det finns problem framöver som ännu är olösta, men när man närmar sig dom tidsmässigt så brukar dom inte vara så stora och olösliga som när man upptäckte dom för första gången. När allt sedan är över och på något sätt löst så bleknar dom otroligt snabbt i både styrka och storlek i eftertankens bleka sken.
Nog om det, på kvällen blev det ett gympass, kände mig piggare denna sena eftermiddag. Körde 40 minuter på CT, eftersom jag är i den lugna veckan så var tanken 40 minuter på nivå 16. Men efter 10 minuter så "lurade" jag kroppen med att mitt i detta lugna lägga in 10 minuter på nivå 22. Det blev riktigt tufft. Var precis att jag klarade, hade inget pulsband på mig men andning var väldigt ansträngd och jag hade absolut inte klarat mer än dessa 10 minuter.
På nått sätt var det ändå skönt att få blåsa ur systemet lite efter dessa lugna dagar, även om det blev för en kort stund.

Lördagen den 31/10. Ett cykelpass, som de senaste lördagarna, eftersom det är en återhämtningsvecka så blev det utan fartökningar.
Dagens cykelrunda. 35km 23,3 km/h. Mountainbike
Blev 3 varv runt Bergundasjön. Kändes okej, men blev trött i början av de 3:e varvet.

2 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Själv passar jag på att gå igenom en mindre förkylning parallelt med löpvilan. Då blir man svettig av att resa sig ur sängen. Idag hade jag nog gett mig ut om det varit för tre månader sedan. Nu blir det en vecka ytterligare på gymmet. Kul!

  SvaraRadera
 2. Hej Urban.

  Tack, för mig har träningen blivit en stor del av livet. Att kunna träna varje dag är en förmån och ger mig mycket glädje. Löpningen är ändå det som känns viktigast men trivs väldigt bra med den alternativa träningen också.
  Man anpassar sig till sin situation och det blir inte bättre av att gräva ner sig för uteblivna löparrundor. Fast jag hade också samma känsla som dig i inledningen av den senaste löparskadan, man vill tillbaka snabbt.
  Men nu är det ändå lågsäsong och jag tror det är bättre att vi bygger upp våra kroppar så att vi nästa säsong kan springa både snabbare och skadefriare.

  SvaraRadera