lördag 4 juli 2015

Cykling, cykling och semester.

Ja, så har semestern börjat, med helt fantastiskt väder. Jag har lite motvilligt tagit en paus från löpningen. Den senaste lårskadan är verkligen seg, den märks knappt om jag gör allt utom att springa. Men så fort jag försöker springa så kommer den och påminner om att jag är inne i en viloperiod. Precis som att allt händer med en mening. Nu var det verkligen dags att låta kroppen vila från löpningen, men eftersom jag varit så envis med att fortsätta trots alla känningar både här och där så kom denna sista lilla skadan lägligt.

Så de sista dagarna har det blivit cykling, i torsdags med "Hybriden" En cykel jag köpte 2011 när jag var ute på cykelresa. 2011 Cykelresa till Leksand tur och retur. Tyvärr så har bilderna försvunnit från den bloggen. Den cykeln är en blandning av en racer och en vanlig brukscykel. Väger ungefär 16 kg.

Fullutrustad inför cykelresan till Leksand 2011, vikt 45kg.


Jag har en favoritrunda på mina cykelturer, en runda som går nästan uteslutande på små vägar och nästan helt utan biltrafik. Rundan är väldigt kuperad med några riktigt utmanade backar. Det blir intervallträning med automatik vare sig man vill eller inte. Lönåsrundan med Hybriden. Har nog cyklat just denna rundan 100 gånger genom åren. Med olika cyklar och med olika tempo. Alla årstider och temperaturer man kan tänka sig. I dag var en av dom bästa vad gäller väder. Att få cykla hyfsat lugnt med bar överkropp och känna fartvinden mot huden som svalkar som det lenaste tyg man bara kan föreställa sig är något helt fantastiskt. Kunde hålla hyfsat bra medelfart, trots att jag inte tog i maximalt, hade runt 122 i medelpuls denna rundan. Dom rundorna jag tagit i nära max förr om åren har jag legat på runt 140-145 med denna cykeln och just denna rundan. Så jag är nog lite starkare i benen än vad jag väntat mig efter nästan ingen cykling på hela våren. Märkte det allra tydligast i uppförsbackarna denna rundan.

I går fredag, blev det mer cykling än tänkt från början. Slutade jobbet så fort helggänget kommit på plats och vi gått igenom helgens körningar. Var hemma vid 13-tiden. Hämtade dottern på vägen hem och åt lite innan vi gav oss ut på en tur med Tandemcykeln, det var väldigt varmt, nära 30 grader. Hade först tänkt att vi skulle cykla en 4-5 mil, men insåg väldigt snabbt att det skulle blir för jobbigt. Det blev lite drygt 2 mil på Tandemcykeln. Ett perfekt sätt att kunna köra lite längre och ändå få med barn som annars inte skulle vilja cykla så långt.

Tandemcykeln.

Vi tog det dessutom väldigt lugnt så det var nästan så att det inte gick att kalla för ett träningspass för min del. Dessutom skulle jag inte på gymmet denna kvällen, så det kunde bli den första konditionsberfriade dagen sedan början på november förra året. Jag var på väg in till D i Växjö. Skulle bara skjutsa hem dottern till mamman. Men då startade inte bilen, har aldrig innan strulat, har haft den i 13 år nu, varit hur pålitlig som helst. Ajajaj, det var inte bra. Hur skulle jag göra nu? Det fick bli cykel till Växjö. Fixade i ordning en väska och packade ryggsäcken och spände fast den på Hybridcykeln. Det är ungefär 2,5 mil till Växjö om man cyklar via Gemla och lite fina småvägar. Det blev en av dom härligaste cykelturer jag gjort, startade vid 17:30 ungefär, så det hade svalnat lite och var en perfekt kväll. Så fort jag kom utanför Alvesta så tog jag av mig tröjan och cyklade i bar överkropp. Alla dessa dofter, jasminer och blommande Lindar, Det är som att cykla i en parfymfabrik. Det kan inte bli mer sommar än så här, man inser det när man är mitt i cykelturen. Detta är sommarens klimax, en kort stund en väldigt kort stund. Samtidigt som det är så euforiskt så är det sorgligt för nu börjar "förfallet" och vi går sakta men säkert mot hösten. Jag försöker desperat att stanna tiden i huvudet och njuta så mycket det bara går. Cyklingen gick som i trans. kände aldrig att det var jobbigt eller tungt. Rätt vad det var så var jag i bokskogen nära Växjö, det var så svalt och skönt i skuggan under träden. Så även denna dagen fick sin beskärda del av konditionsträning.

I dag har det åter blivit cykling, runt 3 mil i Växjö med omnejd, tog i lite i början. Fast i värmen så tröt krafterna rätt snart så efter 15 km i lite högre tempo sänkte jag farten resten av rundan.

Lördagens cykling.

Väl tillbaka så körde jag lite olika löpskoleövningar. Det kändes lite i baksidan på låret men inte som innan. Joggade väldigt försiktigt i några minuter mitt i passet. Blev mosig och seg i huvudet efter det passet i värmen, termometern visade 31 grader. På eftermiddagen åkte vi buss till Ryttartorpets badplats utanför Växjö. Otroligt skönt med ett bad i Helgasjön. Det var runt 22 grader i vattnet.

Nästa vecka när det svalnat lite ska jag åter prova på lite löpning igen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar