lördag 18 juli 2015

Cykel och Alternativträning.

Har inte blivit någon löpning. Det är baksidan på vänsterlåret som inte har någon brådska med att gå över. Det har inte blivit värre efter det senaste löppasset. Men heller inte bättre. Så jag har inte haft någon lust med att springa.

Vädret har varit väldigt fint de senaste dagarna så det har blivit cykling istället. I torsdags tog dottern och jag, som är 12 år, Tandemcykeln till Huseby. En väldigt lugn och fin cykelrunda, med fikapaus vid Cafét på Huseby Bruk. Detta är en pärla i vår kommun. Öppet för allmänheten. En väldigt fin park som omger slottet. Samt trädgårdsodlingar som är välskötta och med väldigt stor variation på de olika grödorna. Förra året hade dom 2 grisar också som gick och bökade i en egen hage. De grisarna hade knorr på svansen, vilket dom har när dom mår bra. Till stor glädje för barnen dessutom, i år så var det tyvärr inga grisar på plats, men däremot lite olika hönssorter. Bland annat en Engelsk stridshöna som dottern fastnade för. Husebyrundan med tandemcykeln. På kvällen körde jag ett bra pass med ben och olika hoppövningar, kändes bättre än väntat i fötter och vader.

I går blev det en lite längre runda med Hybridcykeln. 60 km. Hade tänkt mig lite hårdare pass. Men har haft väldigt svårt i år att få upp pulsen på cykelturerna. Det blir mest lugn fart och låg puls. Det är det som skiljer löpning från cykling. I löpningen får jag hålla igen på de olika passen för att dom inte ska bli för hårda pulsmässigt men på cykeln är det tvärtom. Tror det beror mycket på att det så mycket olika variabler som påverkar i cykling. Upp och nerförsbackar, med eller motvind. Försöker ändå ha en jämn kadens, ligger på mellan 90-100 varv/minut. Men det hjälper inte ändå. I går blev det "bara" strax över 100 i medelpuls. Efter 1,5 mil så tog jag de mer som en rekreationsrunda och stannade rätt länge vid kyrkan i Berg där pappa och de flesta släktingarna på hans sida är begravda. En väldigt vackert belägen kyrka. Tyvärr har den varit helt stängd i många år p.g.a mögel. Nu har det äntligen tagits ett beslut om att renovera den så att man kan hålla gudstjänster där igen. Bergrundan med Hybriden. Blev ändå rätt sliten av denna rundan och hade ingen lust med någon mer träning för den dagen.

En allt vanligare syn på den småländska landsbygden, övergivna gamla torp och sommarstugor. Förr om åren så beboddes och köptes de av tyskar och danskar och man befarade att dom skulle köpa allt. Med den följden att de skulle stå öde större delen av året. Men av någon anledning så köper inte danskar några stugor längre. Bättre med en dansk eller tysk än att det blir så här. Naturen tar väldigt snabbt över och på ett par år är allt igenväxt och glömt. Lägg märke till granarna, jag jobbar i sågverksbranschen. Men tycker inte om granar framför allt inte på ställen som dom här står på. Likadant när det planteras granar på prima åkermark. Mark som våra förfäder med sitt anletes svett gjort träd och stenfria en gång i tiden. Allt handlar om pengar. Granen är värdefull för sågverken. Men det finns tydligen inget värde på ett öppet landskap. Om inget görs så kommer större delen av Sverige att "begranas". det går snabbt att göra det men är betydligt värre att få tillbaka det öppna landskapet och mångfalden i faunan som följer med.

Här är en allt ovanligare vy i Småland, ett öppet landskap med sina betesängar. Inte en gran så långt ögat kan nå.


Idag har det blivit 60 minuter på crosstrainern. började med 20 minuter på nivå 16. Är ungefär samma ansträngning som 4:50 tempo i löpning. Därefter 20 minuter på nivå 20. Ungefär som strax över 4.00 tempo. Kan hålla på en timme om jag skulle ta ut mig helt. Det kändes bra och först tänkte jag köra på i totalt 40 minuter på den nivån. Men valde ändå att gå tillbaka till nivå 16 de sista 20 minuterna. Kände lite i baksidan av vänsterlåret under de sista minuterna på nivå 20. Tyckte inte det fanns någon anledning att ytterligare försena läkningen av den skadan.

Skadeläget: Ja, låret blir sakta men säkert bättre. Hoppas kunna springa antingen i morgon eller på måndag. Hälen är trycköm, men annars känner jag inget om jag inte springer. Vaderna är bra nu. Något som slog mig häromdagen är att jag inte på väldigt länge känt mig stel i vristerna. Det hade jag problem med första året med omställningen. Det tog 10 minuter varje morgon innan jag kunde gå normalt. Så det finns positiva saker också att ta med sig in i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar