lördag 13 juni 2015

Långpass, 22 km, inkl. 2 korta fartökningar. Framfotsrunda 316.

Blev en helt okej runda, men väldigt jobbigt sista 2-3 kilometerna i värmen. Detta passet har jag inte kört innan. Blev 2 varv runt Bergundasjön, 22,5 km totalt. Körde 1:a varvet medsols och efter någon minuts vila och påfyllning i vattenflaskorna körde jag ett varv till fast nu motsols. Det är stor skillnad i upplevelse av backar och omgivning när man kör dom i olika riktning. Man upplever nerförsbackarna betydligt brantare när dom på returvarvet blir uppför.

Dagens långpass.

Har ju haft problem med min vänstervad ett tag nu, men i dag kändes det betydligt bättre, sista 2-3 kilometerna kände jag åter av den men då var hela kroppen på väg att tömmas på energi, så då var varje steg en kamp. Ökade farten något sista biten bara för att jag ville få slut på rundan. Det är tydligt att jag inte är van att springa dessa distanser. Snittempot blev 4:45 men låg på ungefär 4:50 den mesta tiden. Jag la in 2 stycken fartökningar på varje varv, exakt på samma ställe, den första fartökningen på 1,1 km kändes hur bra som helst, efter 6,5 km i lätt medvind och lite svagt utför, så den gick på 3:41. Jag stannade varken innan eller efter fartökningen, utan gick direkt efteråt över i 5:00 tempo igen.

Det första varvet kändes riktigt bra, var bara sista kilometern som det börjad strama lite i baksidan på låren. Det andra varvet blev betydligt tuffare, blev allt varmare, cirka 23 grader. jag brukar få problem i dessa temperaturer. Var noga med att få i mig vatten med jämna mellanrum. Efter dryga 14 km var jag framme vid nästa fartökningsdel, denna startade på exakt samma ställe som den förra slutade. Denna gången var det betydligt tuffare. Fick slita rejält för att hålla 3:55 tempo, sista 100 meterna tryckte jag på lite i en nerförsbacke så snittet blev 3:52. Därefter var det rätt trögt resten av rundan. Det började strama lite överallt. Så sista 2-3 km gick det lite fortare, bara för att lindra känningarna lite. Brukar bli lite annat fokus om man trycker på lite.

Nu efteråt är jag rätt stum och stel i hela kroppen. D, tyckte att jag gick som en krokig gammal gubbe. Själv kände jag inte det så. Men det är bara att inse att jag har mina snedheter i kroppen som är svåra att bli av med. Så det är kanske inte så konstigt om det blir lite överansträngt både här och där efter 22 km. Jag tränar på så mycket jag bara kan med olika styrkeövningar. försöker att utföra dom med ett ben i taget bara för att undvika att en sida ska bli mer dominant. Men det är möjligt att mina problem sitter mer i höften? Det är nog snart dags att masa sig iväg till någon specialist av något slag för att få sig en utvärdering av den kroppsliga statusen.

I går blev det en väldigt fin runda med tandemcykeln, med dottern. 3,5 mil i det underbara sommarvädret. Helt fantastiskt att få njuta av den svenska naturen när den är som allra bäst, någon vecka innan midsommar, strax innan det vänder och går mot "mörkare" tider. Alla blommor som är i sin fulla prakt. Dofterna, särskilt från syrenerna. Det är bättre än någon parfym man kan tänka sig. Det är bara så synd att denna fina tid är så försvinnande kort. Efter cykelturen, var det ett kort pass med överkroppsövningar, samt lite höftövningar på gymmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar