lördag 30 maj 2015

ATC-loppet Alvesta 2015. Framfotsrunda 310

Blev ett bra lopp resultatmässigt, det blev vinst. Första gången jag vinner ett lopp sedan lumpen. Har laddat bra i veckan och sovit gott i natt. Så jag kände mig pigg i kroppen. Loppet startade vid 11:00. En perfekt tid. Man behöver inte stiga upp jättetidigt för att äta. Vaknade inne i Växjö hos D. Var en väldigt trevlig kväll i går, med en bra film och ett par öl. Jag slappnade av  och kunde sova riktigt bra. Så bra att jag vaknade med en stel vänsteraxel. Händer ofta tyvärr. Tror att det beror på att jag blir liggandes för länge på en sida.

Åkte tillbaka till Alvesta, med en bra känsla i kroppen, precis lagom med anspänning. Inte nervös. Det 3:e loppet i maj för min del. Så jag har blivit van vid att springa tävlingar. Detta loppet var det minsta sett till antal deltagare, men på något sätt det roligaste för det var på hemmaplan. Äntligen någon som tar tag i det i Alvesta. En bra grej då alla anmälningsavgifter oavkortat gick till barncancerfonden. Tror dom fick ihop nästan 10000 kr.

ATC-Loppet 2015 Medelpuls 169. Maxpuls 178.

Visste att jag skulle tillhöra dom som låg rätt långt fram i loppet. Men man vet aldrig, det dök upp någon okänd kille från Lammhult, men han sprang 5 km:s banan. När jag värmde upp kom det en kille jag kände igen. Har sett honom springa på vägarna i Alvesta, rätt snabbt och med ett väldigt fint löpsteg. Jag frågade honom om vad han siktade på tidsmässigt. Han sa att han några veckor tidigare sprungit milen på 38 minuter. Så lite bättre än mig. Så jag bestämde mig för att det fick bli att försöka hänga på honom så länge som möjligt.

Vädret var sådär. men vi slapp regn under själva loppet, men banan var bitvis riktigt blöt och det var ett parti där det sög rejält. Parkeringen upp vid Hanaslöv var riktigt geggig. Annars inget som störde. Förutom att alla fick stanna för tåg redan efter 300 meter, jag stannade klockan och det visade sig vid målgång att det blev ungefär 1.10 i förlorad tid.  Men eftersom fältet var hyfsat samlat så blev det rättvist. Det var jag och killen som gjort milen på 38 minuter som fick stanna först. Alla var på gott humör vid det ofrivilliga stoppet. Men så fort tåget passerat och bommarna gått upp var det dags att kämpa rejält. .

Loppet:
Loppet börjar med nästan 2km uppför. 38-minuters killen, drog i väg i ett hårt tempo. Första km på 3:54 tempo, andra 3:55 tempo och då är det en höjdskillnad på 45meter de första 2 km. Så det gick för fullt med en gång. Kändes tufft men ändå på rätt sida gränsen för min del, jag låg väldigt tätt i ryggen på honom. Jag andades tungt, men kunde inte höra hans andning, precis som om han bara joggade, hade ingen koll på hur hårt han tog i. 3:e och 4:e km i 3:50 tempo, bitvis utför annars rätt flackt med två "springbackar". Dessa springbackar kändes rejält. Jag hade svårt att följa nu. Han körde på hårt.
Hade börjat få lite hållkänslor, var lite orolig för att det skulle öka i smärta men det höll sig på en hanterlig nivå. Den 5:e km är uppför och en rejäl brant i denna delen av banan. Nu sänkte han farten rätt rejält, den 5:e km gick på 4:15. Här kände jag att jag hade lite mer att ge, men höll mig lugn, det var alldeles för långt kvar för att gå om honom och börja dra.
Väl framme i Hanaslöv så ökade farten lite igen. Jag kände av hållet men fortfarande på en hanterlig nivå. Han låg fortfarande först och verkade starkare igen. Helt flackt i 500 meter men sugande i marken då hela parkeringen var som en gyttjepöl. Sen var det en lite seg uppförsbacke kvar, 200 meter ungefär men inte så brant. Här sackade han igen. Nu hade vi precis sprungit 6 km. Han hade dragit hela vägen.
 Jag kände nu att det var min tur att dra lite. Vi kommer nog att hålla ihop till mål han och jag och då måste jag också göra mitt? Dessutom så vände banan hemåt nu. Bara flack löpning kvar men i motvind.
Jag sprang med små vattenflaskor i händerna, drack knappt något i dag, men det är en mental trygghet att ha dom om man blir sådär enormt torr i munnen som jag blivit i vissa lopp tidigare. Jag gick upp jämsides och frågade om han ville ha lite vatten. Men han skakade på huvudet. Samtidigt gick jag upp i dragläge, lite lätt utför och  ytterligare 800 meter i sidvind innan det blev resterande 3,5 km i ren motvind. Jag ökade en aning i tempo, 3:50 på den 6:e km, Jag förväntade mig att han skulle lägga sig i rygg, men nästan direkt fick jag en liten lucka på ett tiotal meter. Det var oväntat.
 Jag bestämde mig för att köra på i mitt tempo. Stabil 3-taktsandning utan att ta ut mig helt. Den 7:e km svagt utför, den gick i 3:46 tempo. Här kände jag mig stark. Jag brydde mig aldrig om att vända mig om för att kolla hur långt bakom han var. Det kändes som att det inte spelade någon roll. Jag skulle bara köra i mitt tempo nu. Därefter kom motvinden rejält, Öppen terräng på asfalt, ingen rygg eller annat som skyddade. Men i ledning på ett lopp. Var detta verkligen sant? Ja, fast än var jag inte i mål.
 Men vände mig aldrig om ändå, kände att det bara skulle stressa mig. Det fick bli hur det ville med det, kommer han i fatt så gör han, och då är han bättre än mig för dagen, inget att göra något åt eller gräma sig över, man springer alltid för sig själv. Bara att köra på i mitt tempo. Det rullade på och snart var jag inne i samhället igen. 8 km i 3:48 tempo. Här hade han närmat sig något sa han. 9:e och 10 km var tunga, lite svagt uppför och nu var motvinden stygg. Benen lite stumnande. Dessa 2 km gick på 4:00 tempo.
720 meter kvar. Såg att bommarna inte var nere, började närma mig dom och tänkte, om dom går ner nu så kör jag på ändå. Men det kom inget tåg. Lite lätt utför efter järnvägen och bara 3-400 meter kvar. De sista 720 meterna gick i 3:49 tempo.
På min klocka fick jag 41:59 men den officiella tiden blev 43.07 (tidtagaren var inte medveten om att vi alla fick stanna för att ett tåg skulle passera), loppet var 10,72 km, det blev ett snitt på 3:55 tempo.
Det var lite folk som hejade på vid målgången, det var häftigt. Att komma först i mål med lite publik som applåderade.  Jag återhämtade mig efter bara någon minut i knästående. Så det var en skön känsla efteråt, att inte bli helt slutkörd. Blev en kort ceremoni efter att alla kommit i mål. Fick en fin t-shirt och vattenflaska i pris. Inte varje dag det händer något sådant?

Jag är väldigt glad över prestationen. Känns nästan overkligt på något sätt, som om man var med i någon film. Efter de första km hade jag inget hopp om att komma först. En ung, stark kille som låg på så hårt. Men han gick på lite för hårt och orkade inte riktigt. Han var ungefär 30-40 sekunder efter mig i mål. Det visade sig att han inte laddat för detta loppet, utan kört på som vanligt i veckan. Det var det som skiljde oss åt i dag. Jag hade ju laddat på ett bra sätt, med 2 lugna pass i veckan. 7 km stiglöpning i måndags, 4 km lugn löpning i 5.00 tempo i torsdags. Det sista hårda passet förra lördagen, långpass med fartökning.

Nu känns det inte lika självklart med ett uppehåll längre, får se hur kroppen reagerar på detta. Hade mina Adidas i dag, skorna jag tränar i. Så första loppet utan lättviktsskor. Det kändes bra. Särskilt på asfalten i slutet. Då fick jag bra svar och kunde sträcka ut steget rejält.

Igår lugn rodd i 25 minuter, 150 i medelwatt. Ingen annan träning i övrigt.

2 kommentarer:

 1. Intressant ide att dra loppet över järnvägen. Jag springer över en plankorsning på min lugna hemmarunda och vet hur irriterande det kan vara att tajma fel.
  Tävling hemma är kul i alla fall det blir det på fredag för mig.
  Stort grattis till segern, det var riktigt kul att läsa!

  SvaraRadera
 2. Hej Urban.

  Tack. Ja, ibland tar jag mig lite mer tid med skrivandet, men det är en hel del upprepningar i texten. Men efter träningspassen finns inte tid att skriva så utförligt eller så beskrivande eller noga som man vill, tyvärr. Det blir mer som en träningsdagbok.
  Ja hoppas att dom kan hitta en annan sträckning nästa år. Det finns några möjligheter till det.
  Men i vilket fall som helst så var det ett väldigt trevligt initiativ av ATC. Dom ställde upp och arrangerade detta helt frivilligt en lördag, alla pengar till barncancerfonden. Det är stort.

  SvaraRadera