lördag 7 februari 2015

Långpass, asfalt. 20 km 4:31 tempo. Framfotsrunda 262

Finns inte så mycket alternativ nu, om man vill springa utomhus. Idag slog det om till plusgrader och nu på eftermiddagen har det känts som vår i luften, Talgoxarna har börjat med sitt spelande för denna säsongen. Men på marken har det inte hunnit våra till sig ännu. I skogarna är det fullt med snö och på skogsvägar och elljusspår är det en sörja av lös snö och lera. Marken var inte tjälad när den sista snön kom. Det kommer att dröja innan det går att springa i elljusspåren igen. Så då återstår cykelvägarna, men i Alvesta, och jag tror tyvärr att det ser likadant ut i de flesta samhällen och städer, så prioriteras cykelvägarna långt ner, när det väl skottas så görs det för sent och för slarvigt enligt min mening. Man får bort ungefär hälften av det som fallit ner. När det sen töar som det gjort idag. Så blir det en sörja utan dess like 5-10 cm moddig snö som dryper av vatten. Man bli både blöt och dessutom så har man inget fäste.

Dagens runda

Så det var nära att det blev löpbandet på gymmet idag. Men i sista stund så ändrade jag mig och provade vägarna som går runt om Alvesta, där det inte heller är så mycket trafik, där var det i princip helt rent, bara korta sträckor som det var lite moddigt, men inte alls som på cykelvägarna i Alvesta. Dagens pass inleddes och avslutades i sörja men under den större delen var det lättsprunget. Började lugnt idag och hade ingen bra känsla, kände mig seg och oinspirerad, tror att det mest berodde på slasket. Men efter några kilometer på de bättre bilvägarna så kom det bra känslor igen, låg i det låga 4-takts läget. Det är bekväm löpning för mig, mellan 4:30-4:40 tempo ungefär. Hade tänkt mig att köra denna vägen fram och tillbaka, en mil åt ena hållet och sedan tillbaka samma väg. Men när jag kom till avtagsvägen för den rundan jag brukar springa när det vankas asfaltspass i Alvesta så såg den rätt fin ut så jag ändrade planerna och tog den vägen i stället så det blev en runda. Mötte några bilar, det var inte så trevligt. Dom var vänliga och höll ut, men när dom gjorde det så var dom tvungna att passera moddsträngen som fanns kvar i mitten av vägen och då kom det en dusch över fötterna med slask och lite grus. Ja, det är konstig, men som löpare vill jag in i det längsta hålla mina fötter så torra som det bara går, för jag märker stor skillnad i tyngden när det blir blött, men när man orienterar så bryr jag mig inte alls om det.

För att få ihop 2 mil så fick det bli en extra lov på den nya vägen upp mot Spånen i nordöstra Alvesta. Tog det rätt lugnt uppför backen, det är för övrigt samma backe som jag använt de två senaste tisdagarna i mina långa backintervaller. Den var även i dag, i det lite lägre tempot väldigt löpvänlig. Jag kommer in i en fin rytm och man glömmer nästan att det går uppför i över en kilometer. Kändes bra i vänsterhälen hela rundan, kändes lite i högerfoten där jag hade den metartarsala stressfrakturen för 13 månader sedan. Blev även lite stum och stel i låren sista 2-3 kilometerna. Annars är jag väldigt nöjd med rundan och var inte helt utsliten efteråt. Hade mina Adidas idag igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar