lördag 17 januari 2015

Halvstruligt långpass, 20 km i 4:30 tempo, Framfotsrunda 253

Blev ett lite annorlunda pass, med oväntad ändring av rutten. Sprang ovetandes en mil i ett för dagen avspärrat område. Det var vildsvinsjakt. När jag väl blev varse att jag var mitt inne i jaktområdet så var jag så långt in på rundan att om jag på ett säkert sätt skulle springa därifrån och hem hade slagit längdrekord. Men med tanke på att jag inte sprungit långpass sedan 6 dec förra året så ville jag inte det. Jag chansade på en lite större väg igenom området i stället för att springa på små grusvägar genom bokskogen.

Men efter ett par hundra meter på den vägen så stod det en jägare där med hundar och all tänkbar utrustning. Jag försökte först att ignorera honom och bara springa förbi, men det gick inte. Han klev ut i vägen och jag kunde inte fortsätta.

Här får du inte vara, har du inte sett skyltarna? Sa han.
Jo, men inte när jag började rundan. vid Bergundasjöns östra sida, där fanns inga skyltar. Sa jag.
Då måste någon ha kastat bort dom för vi har satt ut på alla angränsande vägar. Sa han.
Vad ska jag göra nu, jag kan inte springa över 2 mil härifrån nu, finns inte en möjlighet. Sa jag lite uppgivet.
Han tittade på mig en stund. Men sa inget.
Jag började få ner pulsen lite och frågade hur jakten gått.
Jodå, det har gått fint, vi har skjutit 5 grisar, vi har en påskjuten nu, som vi inte hittat ännu.
Det är bra att ni håller ner stammen, grisarna ställer till med så mycket elände. Fina hundar du har, är det dina?
Ja, det är mina.
Ja, det är stor grisjakt i morgon i Moheda, ska samlas ihop många jaktlag och jag rent på ett stort område. Det är bra sätt att jaga på tror, jag. Ska du vara med där också frågade jag.
Nej, men jag vet om den jakten, sa han.
Nu hade han mjuknat och vi hade fått en trevlig stämning.
Sen hörde han något i radion, dom hade hittat den påskjutna grisen. Han så allt nöjdare ut nu.
Jag tror du kan fortsätta igenom här nu om du håller dig på den stora vägen. Tror han pratade med sina kollegor i radion. Att det kom en privatperson på vägen.

Det var bra, men blev en helt annan väg nu, på asfalt dessutom, som jag vill undvika så långt det går. Men det var bra medvind och 2 kilometer tills jag var ur området. Jag fick bra fart nu och plötsligt fanns det lite mer motivation till att ta i. Fast det var ju egentligen inte meningen. Men rutten blev omlagd och jag hade lagt ut min vattenflaska efter 12 km. Som ett normalt varv är runt Bergundasjön. Men nu blev det 14 km innan jag var framme. De sista 5 km i lite högre fart. Mellan 4:10-4:20 ungefär. När jag var framme var jag rätt trött. Fast lite för kort, så jag velade lite innan jag bestämde mig för ett varv runt Växjösjön också. Det hade börjat strama en aning i högervaden så det blev lite lugnare tempo nu, runt 4:25-4:30 igen. Kändes bra i medvinden men sedan blev jag trött i motvinden. när det var 3,5 km kvar av dagens runda. Sprang på tills jag var vid sjöns södra ände. Därefter tog jag en paus, för nu var jag både trött och stum i vaden. De sista 1,5 km är uppför. Efter pausen, tog jag den sista biten som nerjogg. Fick till slut ihop 20 km.

Kändes bättre än väntat idag, var mer noga med uppvärmning än vad jag brukar vara, tog säkert mellan 10-15 minuter på mig. Det var lite isigt bitvis idag, men bara fläckvis och inget som störde så mycket, endast i någon uppförsbacke. Annars var det väldigt bra löparväder, inte så mycket vind och en blek sol som sken. Talgoxarna har redan börjat spela, så det var nästan att man fick lite vårkänslor. Hade tänkt mig 4:40 fart i snitt men det blev 4:31 i snitt. Höll en lugn och kontrollerad 4-taktsandning första milen. Sedan blev det jobbigare, men gick aldrig upp i 3-takt. Fast det var på gränsen bitvis.
Dagens runda. Det var skönt att äntligen få till ett långpass igen.

Sist jag sprang långpass var samma runda, fast då utan extravägen runt Bergundasjön, fast i stället 2 varv runt Växjösjön, då med en lite lugnare inledning men däremot en planerad fartökning efter en mil. Det blev det i dag också, fast mer av ofrivillig natur. Lånpasset 6 december. Då hade jag lite lägre snitt fart, 4:38. Men också en lite högre medelpuls, då 147, trots att det alltså gick lite saktare. I dag var medelpulsen 143.

Kanske en utveckling av konditionen, trots allt? Fast skillnaderna är små, och jag hade lite mer småstopp idag, då jag stängde av klockan och fick ner pulsen ett par slag.

Hade mina Adidas och det kändes bra, dessa skor är bra i 4:30.

I går körde jag ett vanligt gympass, med rodd och ct, kändes lite segt igår. Men kunde ändå hålla 180 watt på de båda maskinerna, körde inga hopp i går utan det blev bara lite magövningar.

Kommer ett tag framöver att köra bara 3 löppass i veckan. Jag klarar inte 2 dagar i rad utan att få problem. Med så lite löpning så kommer jag istället att köra lite hårdare. Det blir inga riktigt lugna pass. Men får ta det på rodden och crosstrainern i stället.


1 kommentar: