onsdag 5 november 2014

Löpbandspass med nya skor (Salming Distance), 5:00 tempo. Framfotsrunda 215.

Det var med stor förväntan som jag steg upp på löpbandet efter jobbet. I går kom dom nya Salming Distance skorna. Nu skulle alla mina hälproblem vara ett minne blott, detta var nyckeln som skulle passa in i låset perfekt för att öppna upp dörren till den helt smärtfria löpningen som stängdes för ett år sedan. Under dagen har jag känt mig pigg och helt smärtfri i både häl och fot, det märks att jag bara kört lugna löppass den senaste tiden. Nu kommer piggheten.

Hade helst velat testa dom utomhus men det var ett uselt väder med blåst, regn och mörker. Har blivit lite bekväm denna hösten och drar mig mer än gärna inomhus och till löpbandet. Det kändes bra de första stegen, men så efter 10 minuter började det komma lite känningar i hälen, molande som vanligt, blev inte värre med det men sedan kom det brännande känslor under höger framfot, troligtvis friktionsvärme, det blev allt värre och kom även under vänsterfoten lite senare. Efter 30 minuter fick det var nog med de nya skorna.


Det var med stor besvikelse jag klev av bandet, ännu en gång funkade det inte med andra skor. Nu kan man inte dra bra och korrekta slutsatser efter ett ynka pass. Det är inte rättvist mot skorna. Dom kändes otroligt sköna mot fötterna och satt perfekt. Men idag, på bandet funkade dom inte. Framtiden får utvisa om detta var ännu ett onödigt inköp. Bytte till mina nya Adidas och slutförde passet med dom och till min stora förvåning så kändes det rätt hyfsat med dom, förra passet var det inte så bra. Ja, man blir inte klok på det här?!

Nu måste jag nog börja hejda mig lite med skoinköp. Jag har det sista året haft ett naivt hopp om att mina problem med hälen kan lösas genom olika skor men mitt ständiga stångade mot denna vägg ger inga positiva resultat. Jag började i ren förfäran att räkna alla mina skor och jag kom fram till att jag nu har 11 par. Allt från VFF till Nikes mest dämpade skor. Jag har lärt mig så pass mycket att jag vet vilka skor jag ska använda vid dom snabbare passen, då funkar faktiskt det mesta men allra bäst passar VFF och Salming Race. Men till exempel Salming Race funkar absolut inte i de lugnare farterna. de gånger jag försökt så har det gjort riktigt ont i hälen.

Adidas adizero Boston är dom som funkat minst dåligt på de lugna passen. Men där har jag i stället problem med friktionen under hälen efter 18-19 kilometer.

Jag har läst mig till via olika bloggar och träningssajter att man måste ha tålamod med att ställa om sitt löpsteg. Allt från några månader till 3-4 år i sämsta fall. Jag har enorma problem med mitt tålamod, så dagar som dessa då ens hopp inte infrias blir så tunga. Jag känner ändå någonstans långt inne att detta är rätt väg. Men efter 15-16 månader så hade jag hoppats att jag skulle utvecklats lite bättre än vad jag gjort. Framför allt att jag ännu inte kan springa så mycket som jag vill.

 Men samtidigt har jag kompisar som inte kan springa alls, både hälproblem och en del med knäproblem så det kunde trots allt vara värre än vad det är. Jag ligger på samma nivå som för ett år sedan tidsmässigt men känner mig lite starkare i fotlederna nu och har inte längre ont i vaderna eller i vristerna efter nattens sömn. Så det går kanske sakta framåt ändå. Även om det med det dagliga perspektivet inte går att se det. Som droppen som urholkar stenen.

Passet blev 60 minuter i 5:00 tempo, det kändes lätt och fint i övrigt och hade lugn och fin andning. Stegfrekvensen var 168 de gånger jag kollade. Hade även på mig pulsbandet i dag och pulsen låg mellan 119-128, och var hela passet stabil utan att öka på slutet. Bytte även löpband och som väl var blev det exakt samma puls på det andra bandet. Så mina misstankar om att banden går med olika fart besannades icke. Det var bra för då slipper man bli irriterad om någon har tagit "mitt" band.

Igår körde jag ett lugnt gympass med 175 samt 180 i medelwatt över 20+20 minuter med rodd och CT, Samt 3*400 steg i höjdhopparmatta, det har blivit en hel del dagar i rad med konditionsträning nu, men efter att kört lite lugnare tempo med löpningen så har det ändå känts helt okej i kroppen för övrigt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar